Při debatě v redakci Deníku Jiří Chalupecký řekl, že rozhodujícím byla diskuze mezi jednotlivými místními sdruženími, ale především pak to, že členové ODS dokázali voličům vysvětlit volební program a měli zpětnou vazbu. „Panovala obrovská euforie, každý chtěl něco dělat a neřešilo se, zda za to dostane nějaké náhrady," řekl Jiří Chalupecký. Jako spoluzakladatel místního sdružení ODS Rakovník a dlouholetý člen strany zavzpomínal, jak se „dělala" politika v určitých oblastech dříve a jak dnes. Podle něj záleží už na komunikaci na komunální úrovni. Jen tak může být strana úspěšná.

Komunikace

Dříve: Když se blížily volby, rozdělili jsme se a každý dostal na starosti určité obce, kam vyrazil. S lidmi se komunikovalo, vysvětlovalo se, proč jsou některé kroky nutné.

Dnes: Kampaně se vedou pomocí reklam, bilboardů. Nikdo není schopen pořádně vysvětlit kroky vlády.

Vrací se minulost

Dříve: Tenkráte se říkalo, jak jsou krajské úřady drahé na provoz a v okresních městech se budovala centra. Občan tak měl vše blíže.

Dnes: Znovu jsou služby občanům vzdáleny, ačkoliv se tvrdí heslo „Úřady blíže občanům". Když si někam zavoláte, třeba na policii, což mohu potvrdit z vlastní zkušenosti, spojovatelka na Kladně ani neví, kde malá obec na Rakovnicku leží.

Intriky a hlasování

Dříve: Scházeli jsme se v Poštovní ulici, a to jednou za dva měsíce. O všem jsme poctivě diskutovali a poté pak hlasovali. Na základě prohlasování postupoval kandidát hierarchií, až poté se stal jedničkou coby delegát do některých voleb, například krajských.

Dnes: Musím říci, že za posledních pět let jsme se sešli vždy pouze tehdy, když se volili zástupci do výkonné rady, když se volili kandidáti na kongres a poté, když se volili delegáti do krajských zastupitelstev. Když se dnes o někom hlasuje a koná se sjezd delegátů v Kněževsi, přijede předseda, řekne: navrhuji toho a to, a když se hlasuje, tak je zvolen. Dnes už se tedy poctivě nehlasuje, vše je věcí intrik. Proto vše dopadá, jak dopadá a voliči postupně přestávají ODS volit a také jí již dnes tolik nevěří.

Špatné vztahy

Dříve: Mezi jednotlivými organizacemi a sdruženími na okrese panovaly přátelské vztahy. Navštěvovali jsme se často a jednali spolu. Rakovník byl autoritou okresu.

Nyní: Sdružení ODS v Kněževsi a také v Novém Strašecí se spikla proti Rakovníku. Mají averzi vůči Zdeňku Nejdlovi, bohužel. Myslím si však, že pan starosta Zdeněk Nejdl dělá svoji práci dobře a shání peníze pro město, kde se dá. Ale potřeboval by, aby věděl, co se děje na kraji.

Důvěra a program

Dříve: Lidé sice nechtěli po Sametové revoluci vstupovat do politických stran, a to vzhledem k událostem za minulého režimu. Přesto měla ODS velmi mnoho schopných lidí a řečníků. V parlamentu k tomu všemu měla ODS schopné ideology, kteří uměli sestavit politický program, za který jsme se nemuseli stydět, a právě jasný program nám přinesl sympatizanty. Těch 30 tisíc členů, které tehdy ODS měla v celé zemi, umělo ovlivnit další miliony lidí. Ti programu věřili, protože jsme mu věřili i my. Nikdo se za značku ODS nestyděl.

Dnes: ODS ztrácí důvěru a obnovit ji nebude snadné, ne-li skoro nemožné. Slibujeme něco, co nedodržíme a voliče jsme zvýšením daní zradili. Nosit značku ODS je dnes o „přesdržku".