Krajské kolo ZUŠ v komorní hře s převahou dechových nástrojů, které se letos v Kolíně konalo, přineslo tedy jak vedení školy, tak samotným mladým muzikantům obrovskou radost.

Úžasné první místo si vybojoval soubor „ Capriccio" ve složení: Barbora Bartošová, Petr Černý, Kateřina Elznicová, Lucie Zápalová, Lucie Žižková.

Učitelka Barbora Polánková neskrývala velkou radost z umístění svých svěřenců: „Moc nás to těší. Už z toho důvodu, že to byl takový dárek na rozloučenou pro některé členy souboru, kteří s námi letos hráli už naposledy. Jsou to totiž maturanti, a tak naši školu už opouštějí."

Druhým místem v jiné kategorii byl oceněn soubor „Musica Historica", který vede učitelka Martina Jelínková. Ten hraje ve složení: Michaela Steigerová, Tereza Šváchová, Karolína Houdová, Kateřina Skučková, Lucie Žižková a Šimon Polan.

Učitelka Martina Jelínková se ale mohla radovat také z druhého místa smíšeného kvarteta. Michaela Steigerová, Emma Knorová, Šimon Bláha a Ha Thu Nguyen předvedli moc pěkný výkon.

Pozadu ovšem nezůstala ani ZUŠ v Novém Strašecí. Kvarteto zobcových fléten se porotě natolik líbilo, že jim přidělila moc pěkné třetí místo. Kvarteto předvedlo pěkný výkon ve složení: Anna Babíčková, Adéla Stříteská, Eliška Horáková a Simona Holá. Děti na soutěž připravila a také je na ni doprovodila učitelka Dagmar Pavlíková. Výrazným prvkem její pedagogické činnosti jsou úspěchy její třídy v soutěžích, a to i celostátních.

No a ještě tu máme jistě ne zanedbatelná čestná uznání.

To prvního stupně získalo v další kategorii trio zobcových fléten jménem ABraKa, které vede další skvělá pedagožka z rakovnické ZUŠ Sylva Wilhelmová. Ta pochválila členky tria: Andreu Pavlíčkovou, Barboru Touškovou a Kateřinu Valentovou.

Další čestné uznání prvního stupně dostalo trio zobcových fléten ze ZUŠ Nové Strašecí: Anežka Stará, Eliška Hégrová a Barbora Šváchová (učitelka Dagmar Pavlíková). Trio zobcových fléten s violoncellem, takzvaní „KaEMoŠi" (Karolína Bašová, Emma Knorová, Monika Maroušková a Šimon Bláha) jsou držiteli spolu s učitelkou Martinou Jelínkovou dalšího čestného uznání.

Ale zpět ke Capricciu. „Soubor byl založen až v roce 1999/2000 a až do loňského roku jsme ho vedly společně se Sylvou Wilhelmovou.Díky patří také všem učitelům,ke kterým členové Capriccia chodí nebo chodili na hodiny zobcové flétny. Byl  jeden z prvních flétnových souborů v rakovnické hudebce. Postupně se rozrůstal a zůstávali v něm jen ti vyspělejší hráči " popsala Barbora Polanová.

Capriccio začínalo hraním historické muziky, ale postupem času přecházelo i k moderním skladbám. „Jezdili jsme na různé kurzy, kde jsme získávali nové informace a noty na moderní skladby. Dnes už je to tedy o tom, že hrajeme nejen starou muziku, ale i velké moderny," doplnila Barbora Polánková s tím, že si letos soutěž v Kolíně oceněný rakovnický soubor opravdu užil.

Jedna vada na kráse by se ale našla. Valné většině pedagogů vadí, že se porota k výkonům jednotlivých souborů nijak nevyjádří. „Na soutěžích pěveckých sborů je vždy pohovor s porotou. Na dechových soutěžích ale podobnou praxi nepamatuji. To je škoda. My bychom totiž chtěli vědět, jak jsme hráli a co by bylo možné případně ještě vylepšit," zdůraznila Barbora Polánková.

Během vymezených osmi minut odehrál soubor Capriccio dvě skotské písně upravené do modernějšího zvuku americkým skladatelem Paulem Clarkem. Dále barokní tance. V jejich podání zaznělo dále mimo jiné také dílo legendárního skladatele Petera Warlocka.

„Jsem moc spokojená s jejich výkonem. Ano, jsem i kritická, ale to máte tak. Učím je tak dlouho, že už je beru jako své děti. A tak je dobře, že si je poslechne také někdo nestranný a upozorní na to, co já třeba neslyším. Tahle soutěž se jim ale povedla. To mi potvrdil i nestranný posluchač – jeden učitel z Mladé Boleslavi. Řekl, že bychom měli dostat první místo, že se mu strašně líbil vyrovnaný, hezký výkon," popsala Barbora Polánková.

Capriccio budeme mít možnost slyšet ve vítězném složení už jen dvakrát. Tento týden 16. dubna na Jarním koncertě v Rabasově galerii a koncem školního roku na Dni otevřených dveří. „Domluvili jsme se, že si tam zahrajeme na rozlučku," upozornila Barbora Polánková.

A ještě dáme prostor členkám souboru (Petr Černý byl nemocen).

Z čeho jste měly před soutěží největší obavu?
Barbora: Abychom byly sehrané. A také z poroty a konkurence. V jedné skotské skladbě máme s Luckou místo, kterému pracovně říkáme meluzína, protože se nám při hraní melou prsty, ale vyšlo dobře.
Lucie Zápalová: V jedné skladbě jsem se bála, že ji neudýchám.
Lucie Žižková: Mám tam sólo v jedné skotské skladbě. Bála jsem se, abych ho nezahrála příliš pomalu a nezbrzdila tak ostatní.
Káťa: Abychom byly dobře sehrané.

A reakce, když jste vyhrály?
Všechny: „Jó!", křičely jsme všechny, i paní učitelka.

Vaše oblíbená skladba?
Barbora: Všechny.
Lucka Žižková: Říkali jsme jí Alenka. Je to hrané moderní technikou: například mluvení a foukání do flétny.
Lucka Zápalová: Také Alenka. Hrála jsem tam na flétnu holuba.
Káťa: Já jsem nejraději hrála irskou skladbu s názvem Aikin Drum.