Pro nejvyšší možné vyznamenání v rámci hasičského hnutí si člen SDH Příčina Josef Vorel, který už je dekorován titulem Zasloužilý starosta, jel do Přibyslavi. Dodejme, že vyznamenání „Zasloužilý hasič" je pro každého hasiče velkou poctou a uznáním za celoživotní, obětavou službu veřejnosti. Josef Vorel tak činí už od roku 1950. Právě v tomto roce se stal členem Sboru dobrovolných hasičů v Příčině a je jím dodnes.

Co vás na tom, obléct hasičskou uniformu a být hasičem, nejvíce přitahovalo?
Všechno. Ale asi nejvíce jedna specifická oblast. Víte, já jsem takový technický typ, takže jsem u hasičů dělal dlouhá léta strojníka. Rád jsem se hrabal v motorech. Opravoval jsem stará auta.

Můžete být konkrétní?
Třeba v roce 1970 bylo zakoupeno od vojáků jejich vojenské auto Tatra 805 a to jsem pomáhal předělat pro potřeby našeho hasičského sboru. Nebo v roce 2006 bylo zakoupeno hasičské auto Avia 31 od SDH Kněževes, i na tom jsem dělal spolu s bratrem a synem.

Jste taková hasičská rodina…
Rozhodně. Moje žena Zdeňka píše hasičům kroniku, moje děti i sourozenci jsou u hasičů.

Zažil jste někdy nějaký požár, na který dlouho nezapomenete?
Naštěstí ne. Velký požár byl v době, kdy jsem sloužil na vojně, takže mě minul.

Jak jste reagoval na zprávu, že budete stejně jako váš kolega Jiří Beneš z Malinové dekorován?
Možná mi to někdo nebude věřit, ale byl jsem opravdu překvapený. Vše, co jsem kdy pro hasiče i obec dělal, jsem bral jako samozřejmost. Tak to prostě je.

Jak budete vzpomínat na zámek Přibyslav, kde jste byl vyznamenán?
Bylo to nezapomenutelné, ale jen těžko se mi to popisuje. Přijeli jsme tam spolu s Jiřím Benešem z Malinové, který byl rovněž oceněn. Také s náměstkem starosty OSH v Rakovníku Josefem Kesslerem,velitelem sboru v Malinové Standou Čechem a Mírou Kadeřábkem z Pavlíkova, který nás tam vezl hasičským autem. Mělo to krásný průběh, kdy jsme se potkali s kolegy hasiči jiných sborů a mohli jsme si popovídat. Pěkné, dlouho budu vzpomínat.

Vidím, že máte ještě jedno vyznamenání, Zasloužilý starosta.
To jsem dostal o dva roky dříve od Okresního sdružení hasičů Rakovník a také si ho moc vážím.

Je něco, co byste rád vzkázal mladým hasičům?
Aby si vážili všeho toho, co máme, protože je dnes vše drahé a nikdo nám nic zadarmo nedá.