Utkali se v něm žáci lesnických škol téměř z celé republiky. Soutěž měla i bohatou mezinárodní účast. Přijeli žáci z Rakouska, Polska, Slovenska, Srbska a Bulharska. Počet účastníků každoročně stoupá, takže je pořadatelé museli dokonce zredukovat, aby časově zvládli soutěž ve dvou dnech. Letos jich bylo šestatřicet, což je na horní hranici. Soutěžící si měřili síly ve dvoučlenných družstvech. Každá škola mohla vyslat pouze jedno, jen domácí jako pořadatelé dvě. Tři nejlepší jednotlivci postoupili na celostátní soutěž dospělých dřevorubců na Skelné Huti. Zde si poměří síly s dospělými kolegy.

Soutěž juniorů, stejně jako ty ostatní, se odehrává podle přísných mezinárodních pravidel. Důležité je i přesné dodržování bezpečnosti práce. Náročné jsou proto všechny disciplíny, přesto ta nejzáludnější, kde se dá nasbírat nebo ztratit nejvíce bodů, je kácení. Tam musí kmen „hodit" přesně na místo. Musí respektovat bezpečnost práce. Hodnotí se úhly, správné postavení a spousta dalších věcí, a za to je nejvíce bodů.
Soutěž Mistrovství republiky Dřevorubec junior 2016 pořádala už poněkolikáté Střední lesnická škola a Střední odborné učiliště Písky u Křivoklátu. Záštitu nad ní převzal ministr zemědělství Marian Jurečka. 
I když je příprava soutěže náročná, na Pískách ji připravují rádi, jak potvrdil ředitel Střední lesnické školy a Lesnického učiliště Vratislav Dlohoš: „Soutěž připravujeme rádi, protože chceme vědět, jak se obor vyučuje jinde, hledat nové věci a zkušenosti. A ty nezískáme jinak, pokud se budeme stýkat s jinými školami v republice i z celé Evropy, které jezdí k nám." Stejně tak jezdí žáci i do zahraničí. Letos už stihli mistrovství v Rakousku i mistrovství republiky v Bulharsku. „Navíc pro Českou republiku je to mistrovství republiky, což je nejvyšší soutěž. Pro naši školu je to samozřejmě prestiž," podotkl Dlohoš.

Podle něj jsou v porovnání našich škol se zahraničními ve výuce určité rozdíly. Záleží na tom, jakou má dané řemeslo ve státě prestiž a jaké má místo na trhu práce. Trochu horší je to směrem na východ. „Například když k nám poprvé přijeli zástupci Bulharska, mnohé věci jsme je museli učit. Ale dnes už se to vyrovnalo. Jejich soutěže, kterých se účastníme, mají podobné parametry," popisoval ředitel Dlohoš.

Naproti tomu například v Rakousku jsou zase o kousek dál. V loňském roce soutěž na Pískách vyhráli. Oboru se věnují daleko více. Podmínky jsou srovnatelné jen s bohatší materiální základnou. Ale přístup žáků ke studiu je daleko odpovědnější. Příprava soutěže je náročná. Proto, aby se příliš nenarušila výuka, začíná se tři, čtyři měsíce před soutěží. Mnohé práce se ale dají do výuky zařadit. Například truhláři připravují trenažéry na odvětvování. Pomáhají pravidelní sponzoři, se kterými se pořadatelé dokáží přesně domluvit na tom, co potřebují.

Jan Mizera ze třetího ročníku oboru lesní mechanizátor reprezentoval při soutěži Dřevorubec junior domácí Střední lesnickou školu a Střední odborné učiliště Křivoklát, Písky. Účast pro něj nebyla žádnou novinkou. Doma soutěžil už loni, kromě toho byl také v Rakousku a Bulharsku.

„Připravovali jsme se asi dva měsíce dopředu. Měli jsme vše připravené jako na závodech, trenažéry a podobně. Nejvíce zabrat nám dalo kácení. Dá se tam nabrat i ztratit nejvíce bodů. Je to nejdůležitější," popisoval Jan Mizera. Kmen musí přesně padnout na zatlučený kůl. Kromě toho se hodnotí parametry pařezu. Zůstává na něm kousek směrového záseku, nedořez. To vše se boduje spolu s hlavním řezem. Při odvětvování jde zase o rychlost i o přesnost.

„Důležité je, neudělat kroky a nenechat na kmeni suky," dodal Jan Mizera. Při soutěži se mezi sebou povzbuzují, a to i mezi soutěžícími z jiných škol. Práce v lese ho baví. Po škole míří do praxe, takže v soutěžích získá cenné zkušenosti hlavně v bezpečnosti práce.