Prodejci vánočních ryb nabízejí kompletní servis včetně vykuchání, zbavení šupin, stažení z kůže, na přání připraví i filety. Za to si ale zákazníci připlatí.

V Rakovníku míří lidé pro kapry například do Rybárny v centru města, na dvůr prodejny COOP u sokolovny nebo k Tescu.

Tradičně velký zájem je o ryby z průjezdu u Rybárny v Palackého ulici. „Na rozdíl od prodejců, kteří je mají jen v kádích, máme kapry hezky v sádkách. Za pět dní, co je nabízíme, jich prodáme tak dvacet metráků,“ řekl jeden z prodejců a připomněl, že jde o ryby z chovu Colloredo Mansfeld.

Na dračku jdou podle něho jak celé ryby, tak vnitřnosti či hlavy. „Často se stává, že vnitřnosti se rychle vyprodají a doplní se až během dne,“ poznamenal.

O živého kapra stojí čím dál méně lidí

Dříve prý tak osmdesát procent zákazníků odcházelo s živými kapry. „Dnes to lidé chtějí mít komfortní, nechtějí se s kapry doma kuchat,“ dodal prodejce.

Kilo živého kapra tam stojí 129 korun, půleného 205 korun, hlava 50 korun, kuchání 40 korun, půlení a porcování 60 korun.

Občasné fronty se tvoří také v průjezdu u prodejny COOP nedaleko sokolovny. Jak uvedla tamní prodavačka, především ve čtvrtek byl zájem o kapry obrovský. Cena za kilo živého kapra tam je 119 korun, půlený vyjde za 229 korun, kilo vnitřností stojí 199 korun, zabití a vykuchání vyjde na 55 korun.

Kapři se prodávají také u prodejny Tesco. Za kilo živého kapra tam zákazníci zaplatí 129 korun, za většího kapra od 2,4 kilogramu už 139 korun, hlava stojí 45 korun, vnitřnosti 49 korun za 10 deka. V případě, že si chce zákazník nechat kapra zabít, vykuchat, odstranit hlavu, ploutve i šupiny, a ještě naporcovat, zaplatí navíc dohromady 180 korun.