Hned v úvodu zahájení připomínkové akce ale Zdeněk Štefek, radní pro kulturu a památkovou péči Středočeského kraje, zmínil, že je dost možné, že Jan Hus na Krakovci nikdy být nemusel.

„Připomínáme si šest set let od smrti mistra Jana Husa, připomínáme si to zde na Krakovci, kde prý Jan Hus kázal. Jak ale poslední výzkumy historiků ukazují, tak v podstatě nejsou žádné věrohodné prameny, že zde skutečně Jan Hus působil. Takže je možné, že zde Jan Hus ani ve skutečnosti nikdy nebyl," řekl přítomným návštěvníkům Zdeněk Štefek, a jedním dechem dodal: „Nicméně jestli tyto akce, slavnosti, přispějí k tomu, aby se po šesti stech letech začaly myšlenky Jana Husa uplatňovat v praxi, tak si myslím, klidně slavme."

Kastelán hradu Jiří Sobek hned zareagoval. Podle něho se nejedná o nic nového.

„Ty prameny nejsou úplně nové, ono je to už z dob Jana Palackého a tak dále. Ale ona spousta věcí také shořela. Svět je, prosím vás, zaplaven oceánem lží a lidstvo se snaží od samotného počátku se zlem bojovat. Otázka je, jestli ty hroty a ostří zbraní míří tím správným směrem. Ten správný směr je naše nitro. To není jen centrem zla, ale také lásky, tedy nejvyššího božího atributu," řekl v reakci na slova radního Zdeňka Štefka Jiří Sobek.

Správce zříceniny hradu také všem návštěvníkům připomněl historii akcí, kdy se na Krakovci osobnost Jana Husa připomínala. Jako první byla ta z roku 1899 pod záštitou organizace Sokol. „Od roku 2011 se na Krakovci konají slavnosti nejen za finanční podpory Středočeského kraje, ale také organizačně," podotkl Jiří Sobek s tím, že v roce 2011 byla na úpatí hradu postavena socha Jana Husa sedícího a zamyšleně hledícího do zdejšího údolí.

Ještě než začal první program připomínkové akce, tedy básnický recitál Josefa Fouska, vystoupil ještě Vlastimil Harapes. Přečetl řeč, kterou napsal v roce 1989 dramatik Josef Topol. Ten skonal v polovině června letošního roku.

„Josef Topol napsal tuto krásnou řeč v roce 1989, tehdy ji za policejního dozoru a aut přečetl Vlastimil Harapes," sdělil Jiří Sobek.

Samotné oslavy začaly v sobotu v podvečer, pokračovaly pak v neděli a v pondělí, kdy byla na programu nejen divadelní vystoupení, ale také ukázka šermu, balónkování, vystoupil také kouzelník. V pondělí na závěr slavnosti vystoupil František Nedvěd a The Brek.

„Uctívat památku Jana Husa a připomínat si jeho ideje by mělo být samozřejmostí, stejně tak i jiných českých velikánů. Velice si považujeme, že tento přední český reformátor, učenec a kazatel pobýval právě na Krakovci. Zde roku 1414 kázal před svým odjezdem do Kostnice," uvedl středočeský hejtman Miloš Petera (ČSSD).