VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Každý by si měl najít svého cukráře

Jesenice – Jak se tvoří čokoládové ozdoby a vůbec zdobí čokoládou, přijela budoucím cukrářům ze Střední integrované školy ukázat Pavlína Berzsiová, viceprezidentka Asociace kuchařů a cukrářů.

9.3.2013 AKTUALIZOVÁNO 9.3.2013
SDÍLEJ:

Pavlína Berzsiová, viceprezidentka Asociace kuchařů a cukrářů ČRFoto: Deník/Jana Elznicová


Je běžné, že vyučujete a pořádáte kurzy ve školách? Jak jste se dostala do Jesenice?
Zástupci školy mě sem pozvali. Poprvé jsme se viděli na vánočním semináři v Klatovech, kterého se paní mistrové z Jesenice zúčastnily.

Mají studenti o semináře zájem?
Dnes nás tu bylo opravdu hodně a všichni jsme pracovali. Ráda dělám semináře praktickou formou. Z mé zkušenosti vím, že když někam přijedu, stoupnu si před tabuli a něco povídám a ukazuji, pozornost studentům vydrží jen chvíli. Vždy je nejlepší si vše rovnou vyzkoušet, vzít si to do ruky. Proto je lepší, udělat pro studenty méně náročný seminář, s tím, že si vše vyzkouší.

Při své práci se tedy často setkáváte se studenty. Je mezi nimi o řemeslo zájem?
Samozřejmě v každé skupině se najde někdo, koho řemeslo baví, a někdo, kdo se nudí a vyrušuje. Ale protože já většinou dělám semináře dobrovolné, to znamená, že se přihlásí, kdo chce, mám oproti mistrovým obrovskou výhodu, že pracuji s lidmi, které to baví. Zatímco v celém ročníku jsou vždy někteří lidé, které to nebaví. Mistrové tak velmi obdivuji. Myslím si ale, že to tak bylo vždy, akorát teď se to více řeší.

Dalo by se říci, že i cukrařina podléhá módním trendům?
Modní trendy – to nerada slyším. To se hodí spíše do odívání. Nějaké trendy ale jsou. Při hledání se vracíme do starého a hledáme něco nového. Ale zákusek je zákusek. Chceme jak tradici, tak novinky. Ale myslím si, že to není o módních trendech. Je důležité i do budoucna vyrábět dobře a z kvalitních surovin.

Z kvalitních surovin? Co to znamená?
Znamená to opustit všechny náhražky, co se objevily. Například rostlinné tuky, protože ne každý rostlinný tuk je kvalitní a zdravý. Dále rostlinné náhrady šlehačky. To je úplná katastrofa. Pak náhrady čokolád a kvalitních tukových polev. Proto je důležité, naučit děti správně pracovat. Aby si dokázaly poradit a místo drahé čokolády použily kvalitní tukovou polevu. Na prvním místě je vždy kvalita.

I přesto, můžeme pozorovat nějaké novinky?
Spíše se hledají nové tvary. Něco, co vás na moučníku zaujme. Dorty se potahují marcipánem, fondánovými, hodně sladkými hmotami a také čokoládou. Využívá se čerstvé ovoce. Na seminářích se cukráři dozví vždy něco nového. Takže když upečete klasický korpus podle základních norem a jinak ho ozdobíte, vznikne vlastně nový výrobek. Ale třeba nové technologie šlehání dortů nebo úplně jiné suroviny nejsou. Nic jiného se už nedá vymyslet, proto zůstáváme u toho osvědčeného.

V cukrárnách často vidíme mini zákusky, je to další směr?
Malé odlehčené kousky okolo 40 až 60 gramů jsou další novinkou. Těžké tučné krémy se nahrazují jogurtovými, tvarohovými nebo zakysanou smetanou. Tam se ale musí přidat různé ztužovače, aby to drželo. Proto je lepší používat v dnešní době už kvalitní želatinu nebo cukrářský agar. To jsou vlastně také zdravé suroviny. Více bychom měli využívat klasickou živočišnou šlehačku. Protože, i když je tučná, je chutnější a lépe stravitelná než rostlinná. Vždy je lepší namazat si chleba máslem než stolním margarínem. Kvalitní rostlinný tuk je skoro dražší než máslo.

Dá se tedy zařadit do cukrařiny něco zdravého?
Dalo by se říci, že ano, ale to se pak promítne do ceny. Lze použít více čerstvého ovoce i mraženého. Také kompotované vyrábějí s méně sladkými nálevy. Tím vším se dá moučník odlehčit. Ale nikdy ho nelze zařadit do redukční diety. Nikdy neuděláte moučník z celozrnné mouky jako chleba. V cukrařině nelze nic ošidit. Jsme zvyklí na žluťoučké či kakaové voňavé korpusy, a to z celozrnné mouky a klíčků nikdy neuděláte. Takže, když si chce někdo občas zahřešit, ať si dá malý kousek.

Které dezerty tvoříte nejraději?
To nemohu tak jednoznačně říci. Ale ráda vytvářím odlehčené dezerty, pracuji s jogurtem, tvarohem… Používám i čokoládu. I když u nás doma čokoládové výrobky nejsou tolik oblíbené, spíše ty ovocné. Rádi si dáme třeba odlehčený krém z tvarohu v mističce s ovocem a malým kouskem korpusu, než klasické pevné dorty.

Máte ještě vy sama chuť na sladké? Na čem si nejvíce pochutnáte?
Sladké mám ráda a ráda si na něm občas pochutnám. Nejraději ochutnávám domácí moučníky u někoho na návštěvě. Kolikrát mi známí říkají, my ti to ani nedáme, když jsi profesionál. Ale já jím opáčím: „Jen mi to dejte!" Protože kolikrát to chutná lépe, než zákusky z velikých výroben. I když na vzhled nejsou zrovna ťip – ťop. Zrovna tak mám ráda malé cukrárny s vlastní výrobnou, kde ani nepracují profesionálové. I tady mohou být zákusky výborné. Důležité je vyrábět dobře a z kvalitních surovin.

Co byste tedy doporučila, pokud si chceme opravdu pochutnat?
Doporučuji spíše menší cukrárny s vlastní výrobnou, protože si myslím, že tam zákusky vyrábějí poctivěji než ve velkých výrobnách. Každý by si měl najít tu svou cukrárnu a svého cukráře, stejně jako má svého řezníka, pekaře. A také svého cukráře podporovat. Nemusíte se doma celý den plahočit s dortem. Lepší je, objednat ho u svého cukráře. A nějaký normální, ne hodně barevný, protože v barvách už jsou různé chemikálie a to je zase méně zdravé. A také si nechat od cukráře poradit.

Je tedy snadné najít dobrou cukrárnu?
V malých městech myslím ano. Ale v Praze je to horší. Pokud ji najdete, zaplatíte za poctivý dort velké peníze. Pokud si koupíte něco z velkých výroben, je to hrozné. Proto, jak jezdím do různých měst, pokaždé se jdu podívat do cukráren. I když tam najdu věnečky, rolády, ale dobré a kvalitní, mám velkou radost. Pokud to ti cukráři umí dobře, ať dělají jen klasiku a nenutí se do nějakých moderních trendů. Nejvíce mě zaujmou dorty, o kterých, když se na ně podívám, musím přemýšlet, jak to ten cukrář udělal. A to se mi v malých cukrárnách stává dost často.

Autor: Šárka Hoblíková

9.3.2013 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

SERVIS

Vzdělávání a školství - Vzdělávání a školství Učitel základní školy 26 000 Kč

Učitelé na 2. stupni základních škol Učitel/ka TV, znalost Aj vítána. Požadované vzdělání: vysokoškolské. Jednosměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 26000 kč, mzda max. 27000 kč. Volných pracovních míst: 1. Poznámka: Do pracovního poměru přijmeme učitele 2. stupně - aprobace TĚLESNÁ VÝCHOVA, znalost Aj vítána. Požadujeme vysokoškolské magisterské studium dle §9 ods.2 zákona č. 563/2014 Sb. O pedagogických pracovnících v platném znění. Nabízíme plný úvazek, perspektivu, tvůrčí pedagogický kolektiv, pružnou pracovní dobu dle rozvrhu vyučování., Nabízíme: závodní stravování, penzijní připojištění., V případě zájmu zašlete strukturovaný životopis na email: zskounov@iol.cz nebo volejte na tel. č. 313578888. Pracoviště: Základní škola a mateřská škola kounov, okres rakovník, 270 06 Kounov u Rakovníka. Informace: Zdeňka Mixová, +420 313 578 888.

Gastronomie - Gastronomie Obsluha v zařízeních rychlého 14 900 Kč

Obsluha v zařízeních rychlého občerstvení Obsluha rychlého občerstvení. Požadované vzdělání: základní + praktická škola. Jednosměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 14900 kč, mzda max. 20000 kč. Volných pracovních míst: 2. Poznámka: Požadavky: spolehlivost, pečlivost, odolnost vůči stresu, komunikativnost, důvěryhodnost., Náplň práce: obsluha v rychlém občerstvení, obsluha elektronické pokladny, evidence EET, práce s peněž. prostředky, obsluha platebního terminálu karet., Arabský a kurdský - bahdini jazyk výhodou., Kontakt: tel. 776062911 (9:00-19:00 hod.). Pracoviště: Rasha mardnli s.r.o. - husovo náměstí 9, Husovo náměstí, č.p. 9, 269 01 Rakovník 1. Informace: Siraj Mardnli, .

Ochrana a ostraha - Ochrana a ostraha Policista, strážník 21 840 Kč

Policisté Policista/ka. Požadované vzdělání: úsv. Nepřetržitý provoz, úvazek: . Mzda min. 21840 kč. Volných pracovních míst: 20. Poznámka: Místo výkonu práce: Rakovník, Hořesedly, Jesenice u Rakovníka, Roztoky, Nové Strašecí., Požadavky: plnoletost, bezúhonnost, dobrý zdravotní stav, vzdělání ÚSO nebo ÚSV ukončené maturitní zkouškou, státní občanství ČR., Nabízíme: zajímavou a perspektivní práci příslušníka POLICIE ČR, široké uplatnění v rámci organizace, kariérní růst, možnosti studia při zaměstnání, mladý kolektiv, jistota stabilního příjmu., NÁBOROVÝ PŘÍSPĚVEK 150.000,- Kč., Mzdové ohodnocení: příjem při nástupu 21.840,-Kč. Po ukončení Základní odborné přípravy (po 1 roce) služební příjem je v rozpětí 25.490,- Kč až 28.490,-Kč., Benefity: 6 týdnů dovolené, délka prac.doby 37,5 hod/týden, pravidelná lékařská péče, příspěvek na penzijní nebo životní pojištění, po patnácti letech služby nárok na doživotní výsluhový příspěvek a dvoutýdenní ozdravný pobyt ročně. Další výhody podle zákona o služebním poměru příslušníků bezpečnostních sborů., Kontakt: plk. Mgr. Jiří Šiler tel.: 974 880 221 (PO-Pá 7:30-15:30 hod.), e-mail: jiri.siler@pcr.cz/ra.nabor@pcr.cz nebo osobně (Po-Pá 7:30-15:30 hod., Husovo náměstí 116, Rakovník).. Pracoviště: Krajské ředitelství policie středočeského kraje - územní odbor rakovník, Husovo náměstí, č.p. 116, 269 01 Rakovník 1. Informace: J. Šiler, +420 974 880 227.

Vzdělávání a školství - Vzdělávání a školství Ostatní specialisté a 10 225 Kč

Sociální pracovníci v oblasti péče o děti a mládež (kromě péče o zdravotně postižené) Referent - sociální pracovník v oddělení sociální prevence odboru sociálně-právní ochrany dětí a sociální prevence. Požadované vzdělání: vyšší odborné. Jednosměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 10225 kč. Volných pracovních míst: 1. Poznámka: Pracovní náplň: výkon komplexních činností v souladu se zákonem o sociálních službách, pomoci v hmotné nouzi a občanským zákoníkem (výkon veřejného opatrovnictví)., (Tř.11), Požadujeme: znalost práce s PC (WORD, EXCEL, internet, e-mail)., , Více informací na www.mesto-rakovnik.cz, Přihlášky do 29.6.2018.. Pracoviště: Město rakovník, Husovo náměstí, č.p. 27, 269 01 Rakovník 1. Informace: Renáta Kameníková, +420 313 259 121.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Ilustrační foto

Nejistou vodu z kohoutku je lepší převařit

PŘÍBRAMSKÁ EXHIBICE přiláká celou řadu hvězd, nejen příbramského, fotbalu. Domínik Mašek se těší na spoustu fanoušků a velkou zábavu.

Fotbalové hvězdy míří do Příbrami

Obrazem: Jarním koncertem se připojili k ZUŠ OPEN

Nové Strašecí - Včera v podvečer se v Novostrašeckém kulturním centru konal Jarní koncert Základní umělecké školy v Novém Strašecí. Tímto koncertem se ZUŠ připojila k 2. ročníku happeningu Základních uměleckých škol ZUŠ OPEN. Koncert zahájila ředitelka ZUŠ Nové Strašecí Jiřina Kinkalová a provázela jím Iva Vachková.

Rakovnická výprava přivezla z US Open dvě zlata a stříbro

Rakovník – Letošní minigolfové US Open, které bylo v severokarolínském Hendersonville velmi poznamenané přívalovými dešti a místními záplavami, nebylo pro rakovnickou rodačku Olivii Prokopovou tak příznivé, jako to loňské. Třiadvacetiletá hráčka PGC JM 20 sice opět vyhrála v kategorii žen, v absolutním pořadí ovšem obsadila „až“ jedenáctou pozici.

Derby: Kolešovice vyzvou Kněževes

Rakovnicko – Lvice z Pavlíkova sehrají v sobotu své závěrečné utkání divizní sezony. Již jisté vítězky vyzvou Baník Souš a po zápase následuje dokopná. Nové Strašecí se pokusí prodloužit třízápasovou vítěznou šňůru pod vedením nového kouče Petra Svobody. Zavidovští zase potřebují nutně zvítězit nad Klecany a uchovat si tak naději na záchranu soutěže. V nejnižší krajské soutěži je na programu derby. Poslední Lužná hostí favorizovanou Mšec. Derby se odehraje i o soutěž níž. V 23. kole okresního přeboru totiž hostí Kolešovice nedalekou Kněževes.

Deště způsobily problémy, v Zaječově až dramatické, nyní se situace zklidnila

/FOTOGALERIE/ Ve čtvrtek odpoledne a v noci na 25. května vytrvalé deště způsobily problémy v mnoha obcích. Prakticky všude hasiči řešili zatopené sklepy, potoky vylévající se z břehů a přetékající rybníky. Pršet stále nepřestává a vyschlá půda není schopná tak vysoké srážky absorbovat, tak rychle zase odtékají a způsobují lokální povodně. V pátek se již situace zklidnila a hladiny pomalu klesají, stav hladin je však nadále bedlivě monitorovaný.

Vážení čtenáři,

náš web Deník.cz přechází kompletně pod zabezpečený protokol, který výrazně zlepší bezpečnost při procházení našich webů.

Z důvodu přechodu je nutné se znovu přihlásit k odběru upozornění na nejnovější zprávy - klikněte na tlačítko "Povolit", kterým si zajistíte odběr zpráv i do budoucna.

Děkujeme za pochopení.

POVOLIT