Dívky se pokoušely doslova provléknout pod nízkou hrazdou. Zkrátka hotový cirkus! Ano, cirkus. Jenže tohle označení je tentokrát zcela na místě. Všechny děti tento týden nacvičují vystoupení v opravdovém cirkusu. Na návsi společně s rodiči postavily stan cirkusu Happy Kids, aby v něm v pátek předvedly cirkusové představení pro své spolužáky a rodiče.

Kněževeští si k tomu přizvali i své kolegy z okolí: žáky prvního stupně Základních škol Kolešovice, Chrášťany a Olešná. Děti vystupování v cirkuse přijaly s nadšením. Například Andrea Šteinerová ze ZŠ Kolešovice (na snímku) se proměnila v krásnou balerínu, aby se svými kamarády nacvičila klaunské vystoupení: „Sama jsem si ho vybrala, protože se ke mně hodí. Ráda hraji, předvádím různé scénky a zpívám. Na vystoupení v manéži se moc těším." Nácvik klaunského čísla šel všem aktérům pěkně od ruky. Byli moc šikovní.
Za to je pochválil i trenér, protože vlastně za jednu zkoušku udělali veliký pokrok. V tělocvičně se cvičili zase žongléři. Adam Ratzka ze ZŠ Kolešovice cvičil točení s velkou obručí. „Cirkus se mi moc líbí. Sám jsem si vybral, že budu vystupovat jako žonglér, protože se chci naučit žonglovat s míčky. Těším se na představení." Vedle Adama Ratzky roztáčel velkou obruč Adam Choura ze ZŠ Olešné: „Cvičili jsme už včera. To jsme kroužili obručí a docela mi to šlo. Na opravdové vystoupení jsem moc zvědavý."

V cirkusovém stanu na návsi se také pilně pracovalo. Dívky se tam učily chodit po napnutém kovovém laně. Dokonce zvládaly vylézt na něm na žebřík. Uprostřed manéže visely dvě hrazdy. Trenér jen vysvětlil drobné dívce, jak se na hrazdu dostane a co vše má udělat. Ona se pak sama na ní postavila s napnutýma nohama a jen se přidržovala postranních provazů.

Do tělocvičny mateřské školy se nastěhovali praví muži – fakíři. Mezi nimi byla jen jedna odvážná žena, Zuzka Červenková z Olešné. Fakíři se právě učili plivat oheň. Potom přišlo na řadu lože plné hřebíků. „Celkem to nic nebylo. Spíš to studilo," prohlásil Martin, když se z hřebíků zvedl.

Nezahálely ani děti z mateřské školy. Nacvičovaly černé divadlo. A jaké? To je velké překvapení, které odhalí až při vystoupení. První se odehraje už v pátek v 9.30 hodin jako předpremiéra pro děti ze základních a mateřských škol. Premiéra začíná ten samý den od 17 hodin. Poslední představení je v sobotu od 10 hodin dopoledne. Pak stan rodiče s dětmi společně rozbourají a cirkus pojede dál.

Život ve znamení cirkusu se po celý týden prolíná ve škole úplně do všeho. Žáci i učitelé mu podřídili režim. Z okolních škol se sem sjedou děti autobusem. Do půl desáté se učí. Pak začíná trénink. Cirkusový mají aktéři například i jídelníček. dnes poobědvali klaunovy špagátky s cirkusovou omáčkou, neboli boloňské špagety. Jídelníček žáci sestavovali při hodinách slohu. Ve výtvarné výchově ve všech zúčastněných školách zase malovali plakáty a pozvánky, které sami roznášeli.

V hodinách matematiky celý týden počítali sportovní výkony, jako jsou skoky nebo běhy.
Výborný nápad i bezvadnou spolupráci ocenila i ředitelka ZŠ Olešná Eva Fastová: „Přijali jsme akci s nadšením. Spolupráce všech čtyř škol jde výborně. To nás také lákalo. Zapojilo se téměř sto dětí. Jsou ve skupinách promíchané a spolupracují spolu. Spolupráce může pokračovat i dále. Plánujeme připravit i další projekty."

Celý cirkusový týden v Kněževsi nazvali Týden plný pohybu. Jak a proč se kněževeská základní škola dostala k cirkusu, vysvětlila ředitelka Dana Vondrušková: „Oslovil nás zástupce cirkusu. Zaujal nás nápad a hlavně pohyb. Projekt je zaměřený na to, aby děti pronikly do různých disciplín. Pro děti je to velký zážitek a přínos. Když se k nám vrátily lístečky se souhlasem rodičů, že se jejich děti do nácviku mohou zapojit, rozhodli jsme se, že do toho jdeme. A protože jsme malá škola, oslovili jsme školy i v sousedství."