Práce pro zdatné, kterých ale v klubech ubývá. Některým tak hrozí zánik. Pořádají proto kromě turistických výšlapů i akce pro mladé lidi.

„Naši členové jsou sice dříve narozeni, ale duchem mladí, prožívají aktivní život. To si většinou člověk může dovolit, když už se nehodní za kariérou a nemusí denně pečovat o děti," nevidí situaci tak černě například Josef Bican z příbramského odboru KČT Baník Příbram.

PŘÍBRAMSKO

Klub pořádá ve spolupráci s Knihovnou Jana Drdy komentované procházky po městě dlouhé od dvou do šesti kilometrů. Zdatní členové každým rokem uklízejí okolí Svaté Hory a také sbírají jablka na zimu pro lesní zvěř.

Častým cílem příbramských turistů jsou Brdy, a to nejen pro procházky. Na jaře a na podzim pod dohledem hajných sázejí stromky. Za odměnu si o sezoně vyrážejí do Brd nasbírat lesní plody.

Aby se veřejnost dozvěděla co nejvíc o tom, jak klub funguje, uskuteční se letos několik přednášek. „V Knihovně Jana Drdy budeme hovořit o turistice, značení a naší historii," avizuje Josef Bican k přednáškám, z nichž první se koná 28. března.

Klub v Příbrami začínal s 30 lidmi. Koncem osmdesátých let měl 150 členů. Po Sametové revoluci zájem rychle klesl. V posledních letech se zase zvedl, nyní je členů kolem 90. Na starosti má klub značení přibližně 800 kilometrů tras, nyní se značkaři více soustředí na turistické trasy v Chráněné krajinné oblasti Brdy.

Více z Příbrami: Příbramský deník 
Také čtěte: Turista Miroslav Kolář nerad kouká doma z okna

RAKOVNICKO

KTČ Rakovník má 110 členů. V sezoně pořádá pravidelně turistické pochody, například v květnu Barrande a trilobit, v červenci Pochod za mistrem Janem Husem nebo v srpnu Krajem Nezbedného bakaláře. Kromě toho jezdí členové do divadla a na různé zájezdy. Tuto sobotu připravují jarní turistickou zábavu v Šanově.

Parta turistů se účastní pochodů po celé republice i v zahraničí. Pro seniory je každý měsíc pochod kolem Rakovníka.

Rakovničtí turisté mají na starosti zhruba 450 kilometrů turistických cest. Stará se o ně čtrnáct lidí. Při značení se chodí po dvojicích. Nejdelší trasa, která se za den stihne označit či obnovit, je sedm kilometrů. Průměrně je to tak tři až pět kilometrů. Pracovníci jezdí auty nebo hromadnou dopravou. Dostávají příspěvek na cestu a jídlo.

Více z Rakovníka: Rakovnický deník
Také čtěte: Rakovničané podepisují petici proti výstavbě Kauflandu

BEROUNSKO

Turistických značení je několik druhů. Pro pěší, cyklisty a objevují se i značky pro jezdce na koních. „Je jich takové obrovské množství, že se zkontrolují tak jednou za deset let," uvedl Rudolf Huml z Cerhovic, který se až do letošního roku staral o značení turistických tras na Berounsku a Hořovicku, kde je celkem kolem 560 kilometrů turistických tras.

V posledních letech přibyly v regionu čtyři nově značené turistické trasy v Brdech a jedna ve Zdicích, o kterou před zhruba čtyřmi lety požádali zdičtí turisté kvůli turistické akci s názvem Hájemství zelené.

Více z Berouna: Berounský deník
Také čtěte:  Ředitel záchranky: Útočí na nás pacienti i jejich příbuzní

KLADENSKO

Že jsou Kluby českých turistů v současné době většinou přestárlé, potvrzuje také Jitka Thonová z klubu ve Slaném.

„Mladá a střední generace se do klubů nehrne. Ale některé kluby dělají rodinnou nebo kočárkovou turistiku, a tady to vypadá na zlepšení situace. Kromě toho se začíná rozvíjet i cykloturistika," vítá zpestření akcí turistka.

Klub ve Slaném, který má nyní 19 členů, připravuje novou značenou cestu Slaný Borský mlýn. Odtud už je napojení na cestu na Okoř a dále. Dále připravuje cyklocesty, které budou spojovat Slaný s Ústeckým krajem.

Aktivní je i KČT Stochov. Vyrazí tradičně v. dubnu na 43. ročník pochod do Křivoklátských lesů, v květnu pořádá 37. ročník Krušovického vejšlapu, 13. květen náleží 25. ročníku jarní Družecké šlápoty. Členové klubu se účastní v prosinci i zimní varianty tohoto pochodu a vlastní akci pro pěší turisty pořádají také v souvislosti se Silvestrovským pochodem.

Více z Kladna: Kladenský deník
Také čtěte:  Kladensko má svůj atlas svatebních lokalit

Tipy na pochody

  • 1. dubna Bez oře do Okoře, Slaný (Kladensko)
  • 8. dubna Za Havlíčkem ze Slaného do Bílého Oujezdce (Kladensko)
  • 8. dubna Pochod do Křivoklátských lesů, KČT Stochov (Kladensko, Rakovnicko)
  • 30. Dubna Lesní cross v Chotilsku (Příbramsko)
  • 1. května Výšlap Za Dvořákem na Vysokou (Příbramsko)
  • 6. května Krušovický vejšlap (Kladensko, Rakovnicko)
  • 13. květen Jarní Družecká šlápota (Kladensko)
  • 20. května Pochod Praha Prčice (Střední Čechy)