Což je jak pro oba chlapce, tak i pro Střední průmyslovou školu Emila Kolbena v Rakovníku, kterou dvojice navštěvuje, velký úspěch. Neboť obstáli mezi několika desítkami konkurenčních prací. V krajském kole se pak jejich projekt „Ostrovní model fotovoltaické elektrárny" umístil na výborném pátém místě. Projekt Emersol je zaměřený na podporu nadaných studentů. V rámci jejich studia se mohou věnovat výzkumu moderních forem energie a možností úspor.

Václav Koudelka je ve třetím ročníku školy a studuje obor strojírenství. Vilém Křižanovský je ve druhém ročníku a jeho oborem jsou informační technologie. „Jsme dlouholetými kamarády a už dříve jsme se spolu bavili o různých projektech," vysvětlili Václav s Vilémem. Konstrukční stránka projektu byla prý asi tím nejtěžší.. „Zjistit podklady a vypracovat teorii nebylo tak složité. Proto jsem na konstrukční stránku potřeboval pomoc Vaška," doplnil Vilém.

Jejich projekt se zabýval využitím solárních panelů k výrobě elektrické energie. „Vyráběli jsme didaktickou pomůcku. Model pro školy, abychom mohli ukázat, jak taková elektrárna funguje jelikož je to jeden z možných obnovitelných zdrojů, který by se mohl v budoucnosti využívat," vysvětili Vilém s Václavem pro Rakovnický deník.

Jejich model je zmenšeninou výrobku, který již existuje. Lidé je mohou vidět na domech a polích. „My jsme se snažili ukázat, že je lepší je umísťovat na střechy, aby se šetřil prostor a aby se využívaly více v domácnosti. Aby mohly sloužit pro jeden objekt," konstatovala dvojice. O Emersolu se dozvěděli podle svých slov na začátku školního roku. „Nicméně jsme na projektu pracovali už dříve protože s ním chceme jít i do soutěže Středoškolská odborná činnost. Původně jsme tedy práci plánovali jen do SOČky a pak nás pan učitel Josef Kýna přihlásil i do Emersolu," popsal Václav.

Původně chlapci doufali, že se jim podaří postoupit i z krajského kola dále. „Jenže jsme si bohužel připravili prezentaci ve dvojici. Jenže jsme asi přeslechli na schůzce, která byla předem, že má práci odprezentovat jen jeden z nás. A tak přišlo rychlé rozhodování, kdo z nás to bude. Vašek se pak musel rychle během hodiny naučit celou prezentaci sám," popsal Vilém a oba pak dodali, že to jim původní plány trochu zhatilo. Vedení školy je ale přesto toho názoru, že kluci odvedli kus dobré práce. „Nabírali jsme ale nějaké zkušenosti, hlavně z té prezentace, a tak věříme, že se nám bude Na Středoškolské odborné činnosti dařit," shodli se Vilém a Václav.

Václav příští rok maturuje. Má rozjety nějaké strojařské projekty: například se již druhým rokem účastní výroby parního motoru – jedná se o soutěž v Národním technickém muzeu. „Ve druháku jsem byl poprvé na této soutěži a pan učitel Michal Beneš mě kontaktoval zda bych to nechtěl zkusit znovu. Tak jsem do toho šel protože motory mě odjakživa zajímají. Byl jsem první," popsal Václav. Příští rok by chtěl možná jako svoji maturitní práci zkonstruovat spalovací motor. „Snad to zvládnu," konstatoval Václav. Po maturitě by chtěl zkusit studium na ČVUT v Praze na strojní fakultě.

Vilém má ještě dva roky na průmyslovce před sebou. „Rádi bychom ještě k projektu, který jsme vám popisovali, dodělali ještě nějaký softvér," uvedl Vilém s tím, že společné plány zatím nemají a že sám bude hledat nějaký nápad na další práci. „Mám sice dva roky před sebou. Nicméně plánuji jít také na ČVUT, fakultu informačních technologií a je docela pravděpodobné, že se tam s Václavem spolu znovu potkáme," dodal ještě k tématu Vilém.