Kolešovice leží severozápadně od Prahy ve vzdálenosti 60 km a 10 km od Rakovníka na území Rakovnické pahorkatiny a do jejího územního plánu patří obce Zderaz a Heřmanov. Obec je poprvé připomínána k roku 1318 jako sídlo vladyky Vojslava z Kolešovic. Ten také pravděpodobně nechal postavit ve vsi tvrz. Vladykům z Kolešovic patřil majetek do roku 1396, kdy ho získali Kolowratové a po nich, roku 1541, Jeroným Hrobčický z Hrobčic.
Ten nechal starou tvrz přestavět v renesančním slohu na pohodlnější sídlo. V březnu 1707, kdy byl majitelem panství Jan Ferdinand Nostic, však tvrz i s veškerým zařízením a rodinným archivem vyhořela. Roku 1720 koupil Kolešovice Jiří Olivier hrabě Wallis z Carringhmain. O čtyři roky později byla na místě bývalé tvrze dokončena stavba nového zámku. Byla to prostá jednopatrová budova krytá šindelem. Dnes jsou v ní umístěny kanceláře, dílny a prádelna domova důchodců. Po smrti Jiřího Oliviera Wallise roku 1744 zdědil kolešovické panství jeho syn Štěpán. Ten také nechal vedle starého zámku postavit zámek nový.
Není známo, kdy se tak stalo a kdo byl stavitelem. Součástí kulturní památky je starý a nový zámek, ohradní zeď s branami a zámecký park.
Pozoruhodnou alej nepřehlédnete při procházce zámeckým parkem v Kolešovicích. Na hrázi rozlehlého Zámeckého rybníka rostou ve dvou řadách vedle sebe dvě desítky mohutných dubů letních, jejichž věk se odhaduje na tři sta let. Je to nejstarší památné stromořadí dubů na Rakovnicku. Právě věk a vzrůst kolešovických dubů byl před dvanácti lety důvodem k jejich vyhlášení za památné, jinými slovy – za stromy mimořádně významné.
Vzhled a postavení obce zásadně ovlivnil vývoj po II.světové válce - osidlování a kolektivizace, neboť Kolešovice, Zderaz a Heřmanov byly pohraničními obcemi Sudet, přičemž sudetští Němci tvořili před válkou převážnou část obyvatelstva v obcích. Bohužel, obecní kronika se v průběhu okupace a II.světové války ztratila.
Za zmínku jistě stojí, že v obci stával pivovar a také cukrovar. Torza obvodových zdí bývalého mlýna zvaného Bílý je možné najít nedaleko obce na Kolešovickém potoce.
V minulém století patřila obec mezi významné chmelařské oblasti.
Mezi další zajímavé památky, které je v okolí možné nalézt, patří také mnoho křížů, kapliček a soch nebo spíše jejich částí, torz a zbytků.
Kolešovicko patří v tomto ohledu mezi nejzajímavější lokality a z těchto důvodů doporučuji udělat si výlet a navštívit tuto obec a okolí.

Deník/Michal Elznic