Syn pana Františka z Rakovníka nastoupil do učení na elektrikáře. „Když jsem se o tom někde zmínil, koukali na mě všichni jako na blázna a brali to, jako bych měl doma hlupáka," svěřil se pan František. K tomu musel synovi koupit pracovní boty, pracovní oděv, brašnu na nářadí a samotné nářadí. „Zaplatili jsme několik tisíc korun. Nářadí jsem koupil kvalitní, aby synovi vydrželo i do práce," zkonstatoval.

Není to právě jeden z důvodů, proč řemeslo netáhne? Ptali jsme se několika ředitelů škol, které vyučují řemeslo.

SOU Nové Strašecí
Ve středním odborném učilišti se nyní vyučují tři obory: opravář zemědělských strojů, automechanik a nově zahradník. V letošním školním roce tu studuje rekordních 295 žáků, z toho osm děvčat. Dvě jsou v prvním a jedna ve třetím ročníku oboru automechanik. Pět je zahradnic.

Při nástupu do prvního ročníku si musí žáci pořídit přezůvky a psací potřeby. Učebnice se tady půjčují za sto korun ročně. To znamená úsporu zhruba tři tisíce. Tyto peníze naopak vydá žák za nákup dílenského nářadí.

„V prvním ročníku si na nářadí vyrobí basu a to s nimi jde celé tři roky a zůstává jim i v praxi. Žáci si naopak ve škole udělají zdarma řidičský průkaz na nákladní a osobní auto, dále svářecký průkaz, opraváři zemědělských strojů na sváření dvěma metodami, automechanici jednou," informoval ředitel učiliště Jan Nechutný.
Dále opraváři a zahradníci dostávají měsíční stipendium odstupňované podle ročníků. Za vyznamenání v každém pololetí v jednotlivých ročnících jeden, dva a tři tisíce korun. Samozřejmostí je oblečení a pracovní obuv. Za ubytování na internátě žáci platí osm set korun měsíčně.

SPŠ Rakovník
Střední průmyslovou školu v Rakovníku letos navštěvuje dvě stě pět žáků. Vyučují se tu dva maturitní obory, strojírenství a elektronika, a tři učební obory: obráběč kovů, strojní mechanik a elektrikář silnoproud. V učebních oborech žáci dostávají měsíční stipendium odstupňované podle ročníku. Za vyznamenání rovněž v každém pololetí v jednotlivých ročnících jeden, dva a tři tisíce korun.

„Snažíme se, aby studium finančně zatěžovalo rodiče co nejméně. Žáci si pořizují učebnice. Od letošního roku zavádíme elektronickou podporu učebnic, to znamená videa texty, obrázky přístupné pro studenty z našich webových stránek. Tím se sníží potřeba učebnic," vysvětloval Jan Jirátko, ředitel Střední průmyslové školy v Rakovníku.

Vedle toho si žáci pořizují pracovní oděv, obuv a základní sadu dílenského nářadí.

ISŠ Rakovník
Na Integrované střední škole na Jirkově v Rakovníku se vyučují obory: truhlář, zedník, kominík, kuchař – číšník a prodavač. Maturitní obor ekonomika a podnikání, nástavby. Pracovní oděv a obuv si žáci platí sami. Možnost nákupu mají ve škole.

„Každý obor má svoji barvu. Žáci si oděv ve škole vyzkouší a my jim ho objednáme. Zrovna tak si pořizují nářadí, které jim zůstává v praxi," řekl ředitel školy Karel Mencl. Podle něj je lepší,když si nářadí i oděv koupí sami. Více si ho totiž váží.

„Jsou to ještě děti a teprve vstupují do života dospělých. Mají jiné starosti. Nářadí pak nechávají někde ležet. Když je jejich vlastní, lépe si ho hlídají. Mají na něj bedny, které si tady také vyrobí," doplnil Karel Mencl.