Nejen podle názorů některých Rakovničanů, ale i opozice, se peníze daly využít mnohem lépe. Na posledním zasedání zastupitelstva na cenu sousoší upozornil opoziční zastupitel Zdeněk Nejdl (ODS), když ho zajímalo, jak vedení města jednalo s Michalem Gabrielem o kupní ceně. Šlo především o to, zda cena, vyplacená za bronzové koně, skutečně odpovídá jejich hodnotě. To zajímalo také Ivo Trešla (Město pro vás). Tomu samotné sousoší nevadí, byť pochyboval o tom, zda zrovna koně mají k městu Rakovníku vztah. Řešil ale opět jejich cenu.

Protikuřácký zákon vyhnal cigarety z hospod na ulici. Ilustrační foto
Zákon vyhnal kuřáky na terasy a zahrádky

„Netvrdím, že ty koně nejsou pěkní, je to určitě zajímavá věc. Ale já si prostě myslím, že částka 2,7 milionu korun v situaci, kdy si město bere sto milionový úvěr na bazén a před sebou má ještě páteřní cyklostezku, je neúčelná. Možná i trošku marnivost, " shrnul pochyby Ivo Trešl.

Podle starosty města Pavla Jenšovského (ČSSD) si město nechalo vypracovat dvě expertízy za řádově tisíce korun. Ty se týkaly mimo jiné také potvrzení hodnoty díla.

Obchody na Komenského náměstí.
Vzhlednější náměstí: Novostrašečtí si vybrali nový vodní prvek

„Firma, která expertízy prováděla, také porovnávala ceny děl a konstatovala, že tato umělecká díla byla prodávána za obdobné částky také městu Trutnov nebo Praze 6. Jde tedy o cenu, která je pro toto dílo obvyklá," vysvětlil starosta.