Tím oficiálně začala výstavba pro Rakovnicko prioritních dálničních úseků v délce 9,75 kilometrů. Konkrétně se jedná o stavbu v lesním úseku od Nového Strašecí do Řevničova, včetně řevničovského obchvatu. Celkem na ně padne 1,8 miliardy korun. Dražší, byť kratší, je obchvat Řevničova. Obě části by mohly být hotovy už za necelé tři roky, do srpna 2020.


Slavnostní ceremonie v prostorách před krušovickým pivovarem byla symbolická již svým termínem. Odstartovala totiž 12. 12. ve 12.12 hodin. Kromě ministra dopravy Dana Ťoka, generálního ředitele Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) ČR Jana Kroupy či Jany Vildumetzové, hejtmanky Karlovarského kraje, se při úvodní řeči ujal mikrofonu také starosta Řevničova Jiří Petráček, který neskrýval své dojetí.

 

Ilustrační foto.
Bezdomovci na Rakovnicku mají kam jít. Mnozí ale nechtějí


„Jsem z toho svým způsobem dojatý. Dostat se až sem, na zahájení, nebyla jednoduchá záležitost. Proto bych rád poděkoval všem, kteří se nebáli tuto „káru“ před sebou celou tu dobu tlačit. Pro všechny obce, nejen tu naši, to bude znamenat jednak zvýšení bezpečnosti, ale také zbavení se prachu, smogu a hluku,“ vyjmenoval starosta Petráček to, co právě obyvatele dopravou postižených obcí trápí nejvíc. 


Za pravdu mu dali také ostatní starostové, kteří se do Krušovic sjeli. Přítomná tedy byla nejen krušovická starostka Markéta Fröhlichová, ale i Jiří Klátil, starosta obce Krupá, starostka Petrohradu Jitka Dondová či Jiřina Milerová, která starostuje v Hořesedlech a další. I ti vzali symbolicky do ruky kladívko. Cesta k němu však nebyla ani jednoduchá, ani krátká. 

Vedení města Nové Strašecí po slavnostním přebrání ceny a titulu o Nejpřívětivější úřad Středočeského kraje. Po loňském úspěchu vítězství obhájili i letos.
V Novém Strašecí mají Nejpřívětivější úřad v kraji


Dálnici totiž společnými silami připravují už od roku 2011, kdy vzali iniciativu do svých rukou. V roce 2013 dal stát 70 milionů korun na výkup pozemků. O dva roky později se starostové s žádostí o pomoc obrátili na prezidenta Miloše Zemana.


Poté se jako o začátku mluvilo o minulém roce. Ani tento termín však nevyšel. Není proto divu, že starostové dotčených obcí, kteří se několik let pravidelně scházeli na jednáních s kompetentními osobami a institucemi, už byli neustálým oddalováním stavby značně rozladěni.

Deset a dost. I tak by se dal ve stručnosti shrnout charitativní adventní bazárek, který se letos v rakovnickém Kulturním centru konal už po desáté v řadě. Jenže navzdory přání stovek lidí, kteří na něj přišli, bohužel naposledy.
OBRAZEM: Bazárek pomohl vydělat 170 tisíc


Stejná skepse spojená s obavami dlouhá léta panovala také mezi obyvateli postižených lokalit, kterým nadměrný provoz nákladní dopravy ničí nejen domy a majetek, ale také zdraví. Kromě jejich velké úlevy bude dálnice D6 pro všechny znamenat také bezpečnější cestu do Německa. 


K ní však ještě chybí 75 kilometrů. Na aktuální mušce, a tím i odkrojení z tohoto počtu, je nyní obchvat Lubence. I u něho se počítá s termínem dokončení do tří let. Zbývajících osm dálničních úseků by podle slov generálního ředitele ŘSD ČR Jana Kroupy mělo přijít na řadu v následujících pěti letech. 
Celá dnešní D6 má 90 kilometrů. A o nových, a pro Rakovnicko zcela zásadních, dalších deset se již zanedlouho rozroste.