Rakovnická knihovna má zhruba devadesát pět tisíc knih. Každou z nich berou zaměstnanci do ruky a čtečkou z ní sejmou čárový kód. Další pracovník pak kontroluje knihu v počítači. To ukáže například i to, jak často si knihu čtenáři půjčují a kdy byla naposledy půjčená. Stejné údaje se dají zjistit i během běžného provozu, ale to se nesleduje. Kontroluje se i opotřebovanost knih. Samozřejmě, že když už se knihy dostanou najednou z polic ven, police se umyjí.

„Podle knihovnického zákona musíme dělat revizi každých pět let, to je dané. Pro nás je tato povinnost také docela přínosná. Projdeme vlastně celý knižní fond. Zkontrolujeme, jestli máme dobře zařazené knížky. Je to podobné, jako v obchodech. Jen nechápu, jak to tam mohou stihnout za jeden den. My na to máme čtrnáct dní a pracujeme od šesti ráno do šesti večer. Mám rozepsané služby, kdo a kde s kým je," popisovala ředitelka knihovny Milena Křikavová.

Při revizi je nejdůležitější dostatek správné techniky, to znamená bezdrátové skenery, které dosáhnou po celé knihovně, a počítače. Skenery si Rakovničtí půjčují od jedné firmy, zajišťující tuto techniku pro všechny knihovny. „V úterý přišly skenery poštou. Když jsme je nastavovali, nefungovaly. Vypadalo to, že ve středu ani nezačneme. Jeden se podařilo dát do chodu, druhý jsme poslali zpátky. Slíbili, že nám koupí nový," uváděla Křikavová.

Revize knih se dělá už potřetí ve všech odděleních i ve skladech. To znamená, že se kontrolují i starší knihy, které se momentálně nepůjčují. První revize přinesla spoustu překvapení. Našly se knihy nepůjčené už dvacet let. Teď už revize takovým překvapením nebývá, protože fond je utříděný. Ale najdou špatně zařazené knihy pod jinými písmeny, zvláště v dětském oddělení. Ty se při běžném provozu objeví jen náhodou.

Jak už bylo řečeno, knihovna má zhruba pětadevadesát tisíc knih. „Chtěli bychom to trochu omezit. Máme hodně naplněné sklady knížkami, které se nepůjčují. Z knihovnického sentimentu se nám je nechce moc vyřazovat, ale sklady nejsou nafukovací. Teď vychází spousta nových krásných knih a každý rád sáhne po nové knížce. Zvláště děti, ty se ke starým knihám moc nevracejí," uzavřela ředitelka Městské knihovny v Rakovníku Milena Křikavová. Knihovna bude zavřena do 17. července.