Novostrašečtí strážníci spravují celkem pět obcí: Nové Strašecí, Rynholec, Lány, Tuchlovice a Kamenné Žehrovice. Hřbitovů ale objíždějí šest spolu se hřbitovem v Srbech, které spadají pod Tuchlovice. Hřbitovy kontrolují po celý rok dvoučlenné hlídky. Jen během Dušiček, o Vánocích a Velikonocích jsou kontroly intenzivnější. Hlídky je navštěvují každý den před svátky, během nich i po nich zhruba v období třech týdnů. Po svátcích je to vždy o něco déle.

Kromě věnců a květin občas z hrobů zmizí i urny. I s tím se novostrašečtí strážníci již setkali. Ale někoho přistihnout při krádeži je podle Pavla Čížka obtížné. „Museli bychom ho chytit za ruku a to se nám ještě nepodařilo. Nemůžeme kontrolovat pozůstalé a zjišťovat, zda je kytice jejich, nebo zda ji nesebrali z hrobu. To je nevhodné a neetické," zkonstatoval.

Kontroly hřbitovů jsou rozepsané na každý den v různou dobu, aby si strážníky potencionální zloději nevyčíhali. Záleží ale na konkrétní situaci. Pokud hlídka musí zasahovat u právě ohlášeného případu, kontrolu přeruší. Někdy se stane, že ani všechny hřbitovy nestačí objet. Další den se pak zaměří na ty, kde už podle rozpisu dlouho nebyla. Uhlídat se to ale podle zkušenosti strážníků nedá. To by museli na hřbitově být celý den, a to vzhledem k dalším povinnostem nemohou. Snad by také pomohl kamerový systém.

Přijíždíme k prvnímu hřbitovu v Srbech. Je odlehlý a právě takový by mohl být terčem častějšího útoku zlodějů. Strážníci procházejí mezi hroby a všímají si, zda nějaký hrob není čerstvě poničen. „Někdy bývají poškozené tyto rámečky u dvířek v urnovém háji," podotkl Pavel Čížek. „Tady je to ale v pořádku," zkonstatoval.

Další hřbitov na cestě je v Kamenných Žehrovicích. I tady je situace podobná. Muži v uniformách procházejí mezi hroby. Starší pán, který právě upravoval hrob, využívá jejich přítomnosti a upozorňuje je na nebezpečný mostek poblíž Kamenných Žehrovic. Ale na hřbitově je vše v pořádku.

Stejně jako v Tuchlovicích, kde potkáváme řadu lidí přicházejících na hroby svých zesnulých. Přitom hřbitovy v těchto obcích jsou spíše odlehlejší a pohybuje se tu méně lidí, což by právě mohlo nahrát zlodějům.
„Situace je lepší v Lánech, kde lidé hodně navštěvují hrob prezidenta Masaryka. Nebo také v Novém Strašecí, kde se rovněž pohybuje více lidí. Do míst, kde se objevuje hodně případů krádeží, se na čas umísťují fotopasti. Ty se pak operativně přemisťují jinam. Někde se situace zlepší i tím, že se tam častěji objevují naše hlídky. Lidé si to i pochvalují," uváděl Pavel Čížek.

Pokračujeme tedy do Lán. Na hřbitově je klid, pouze jeden muž upravuje hrob.
Kromě výzdoby na hrobech bývají terčem zlodějů také auta u hřbitovů. To se ale v „revíru" novostrašeckých strážníků stává výjimečně. „Zloději ale hodně vykrádají auta v sezoně na parkovišti před lánským zámkem. To je ale v kompetenci Policie ČR," řekl Pavel Čížek.

Žádnou závadu nenacházejí strážníci ani na hřbitově v Rynholci. Klid je také na hřbitově v Novém Strašecí. Tady dokonce nepotkáváme žádného člověka. Strážníci procházejí celý hřbitov a pečlivě přehlížejí hroby. Nevynechají ani urnový háj.

Pokud městští policisté zjistí na hrobě nějakou škodu, jako první to ohlásí na příslušný obecní, či městský úřad. Tam podle čísla hrobu i místní znalosti kontaktují majitele.