Proberou vliv civilizace

Nové Strašecí - Člověk a civilizace, produkce potravin a trvalá udržitelnost je tématem dnešního Science café. Začíná v 19 hodin v kavárně KAFFKA v Palackého ulici. Vznik lidské kultury je spojován s rozvojem zemědělství. Historické i současné kolapsy civilizací souvisí s produkcí potravin a surovin. Úkolem lidstva je vyrovnat se s rostoucí nestabilitou ekosystémů a stávajícími přirozenými limity. Odpovědi a zamyšlení nad těmito a dalšími tématy nabídne Perla Kuchtová z České zemědělské univerzity v Praze.

Budou jednat o kanalizaci

Senomaty - Veřejné zasedání zastupitelstva městyse Senomaty se uskuteční v pátek 3. března od 18 hodin v salonku senomatského pohostinství. Na programu je výstavba kanalizace v Hostokryjích, informace k projektové přípravě vodního díla vodní nádrž Smoliny a rozhodnutí o zpracování strategického plánu rozvoje městyse Senomaty na období 2017 - 2024.

Čtěte také: Síť kamerového systému houstne

V Domě Osvěty zazní blues

Rakovník - Bluesové duo z USA Brad Lewis a Bill Barrett vystoupí dnes večer od 19 hodin v Domě Osvěty. Bill Barrett je nejen vynikající zpěvák, ale i špičkový hráč na foukací harmoniku.

Promítají v Tylově divadle

Rakovník - Film Padesát odstínů temnoty se bude promítat dnes večer v Tylově divadle. Začátek představení je v 19.30 hodin. Příběh bude přesně začínat tam, kde skončil film Padesát odstínů šedi.

Děti čeká další pohádka

Nové Strašecí - Honza a zakletá víla, tak se jmenuje další z cyklu pravidelných pohádek nejen na neděli. Začíná už tuto neděli 5. března od 15 hodin v sále Novostrašeckého kulturního centra.

Akademie pokračuje

Nové Strašecí - V rámci Akademie volného času představí ve čtvrtek Roman Hartl osobnosti Zdeňka Štěpánka a Františka Nepila. Přednáška se koná v Městské galerii Viktora Olivy v NKC.

Představuje legionáře

Lány - Ve čtvrtek v 17 hodin začíná Výstava portrétů a podpisů československých legionářů ze soukromé sbírky Františka Frolíka. Sběratel výstavu připravil u příležitosti stého výročí bitvy u Zborova. Představuje vybrané osobnosti československých legionářů, kteří se zapsali do československé historie.

Přihlaste rodinný recept do soutěže Pochoutkový rok

Baví vás vařit a máte svůj oblíbený a zároveň jedinečný recept, na který nedáte dopustit? Právě vám je určená soutěž Pochoutkový rok. Odborná porota ve složení Naďa Konvalinková, Jaroslav Sapík a Pavel Pospíšil z přihlášených receptů vybírá ty nejzajímavější. Tým Pochoutkového roku je pak přijede natočit. Originální recepty můžete slyšet každou neděli po 10. hodině ve vysílání Českého rozhlasu Region Střední Čechy na frekvenci 100,4 FM.

Čtěte také: Poslední vojenský újezd čistí od munice

Zasedá agrární komora

Rakovník - Okresní agrární komora v Rakovníku svolává na středu 1. března valnou hromadu v budově Ministerstva zemědělství v Lubenské ulici na Jirkově. Zemědělci zhodnotí činnost komory v uplynulém roce a také výsledky hospodaření a průběh celého roku na polích. Na valné hromadě vystoupí jako hosté prezident Agrární komory ČR Miroslav Toman, Luboš Hejda, předseda Svazu pěstitelů chmele ČR Zdeňka Hamousová, senátorka a starostka města Žatec a Pavel Jenšovský, starosta města Rakovníka. Začátek v devět hodin.

Vystaví trosky letadla

Jesenice - Vlastivědné muzeum Jesenice ve spolupráci se Spolkem historie vojenského a policejního letectva Kolešovice připravilo výstavu modelů letadel. Výstava bude doplněna fotografiemi z činnosti spolku, akcí a přehlídek a textovou částí. Vystaveny budou opět po letech i trosky německého letadla, sestřeleného za války nad Bedlnem. Výstava bude zahájena vernisáží dnes v 17 hodin ve výstavním sále muzea.

Začne nácvik na slet

Rakovník - Kromě sletové skladby pro ženy Ženobraní Tělocvičná jednota sokol Rakovník chystá nácvik sletové skladby pro seniory Princezna republika. Nácvik sletové skladby pro seniory, muže i ženy začne na podzim letošního roku. Kontakt pro přihlášení: 739 556 567, info@sokolrakovnik.cz. Cvičí se ve volném tempu na hudbu Karla Hašlera. Vystoupení seniorů jsou pokaždé obdivuhodná a velmi dojemná, některým cvičencům je i více než 80 let. Nácvik povede ho Šárka Malá.

Mansarda ožije kresbami

Rakovník - Mansardu Muzea T. G. M. v Rakovníku zaplní od čtvrtka 2. března Dějiny českého udatného národa. Své kresby tu představí Lucie Seifertová. Její kniha Dějiny českého udatného národa se dostala mezi bestsellery a získala řadu ocenění: Magnesia litera za nejlepší dětskou knihu roku 2003, Zlatá stuha za nejlepší populárně naučnou knihu pro mládež, Zlatá pečať za nejlepší polygrafický počin.

Karel Daněk představí své dílo

Rakovník - Krajiny, zátiší, koně, stromy, vhledy do lesů či malebné vísky představí na své výstavě neprofesionální malíř Karel Daněk v Petrovcově síni Muzea T. G. M. v Rakovníku. Jeho velkými celoživotními vzory jsou malíři Jan Bauch, Josef Jíra a Radomír Kolář, s nímž se seznámil díky koním. Výstava začíná 3. března v 16 hodin.

Čtěte také: Věra Špinarová má ráda nízké pódium