Protagonistou je skupina Merlet spolu se Státním hradem Křivoklátem.A protože Merlet patří k absolutní české, ale i evropské špičce historického šermu (spolupracuje např. při natáčení historických velkofilmů, jako Tři mušketýři, Báthory a dalších), můžete se opět těšit na program nabitý akčními scénami v podání nejlepších skupin a souborů. Program je pestrou přehlídkou historického a scénicko-kaskadérského šermu, dobové hudby a divadla.

Kromě profesionálních šermířů Merlet uvidíte i scénicko-kaskadérskou společnost Maledictus,divadlo, hudbu a mnoho dalšího. Vellký zájem je například o Rytířskou stezku odvahy pro děti. Připraveno je pro několik stanovišť, na nichž budou  plnit rozličné úkoly. Pořadatelé samozřejmě nezapomenou malé hrdiny odměnit a každé dítko, které stezkou projde, bude pasováno na Pachole křivoklátských rytířů a obdrží pasovací glejt.Velkému zájmu rodin s dětmi se v sobotu na hradě Křivoklátě těšila především tato  Rytířská stezka odvahy. Během necelé půlhodiny se na startu zaregistrovala už padesátka dětí. Stezka odvahy byla důvodem toho, že se na nádvoří středověkého hradu ležícího v srdci křivoklátských lesů vydala například rodina Jandova z Berouna. „O Křivoklání jsme se dozvěděli na internetu a kvůli synovi jsme se rozhodli, že sem zajedeme. Moc se nám totiž zalíbil nápad se stezkou odvahy."

Rovněž na internetu našla informaci popisující 21. ročníku Křivoklání rodina Kovářova z Boskovic. Dcerky Tereza a Karolínka byly úkoly nadšené: „Moc se nám to líbí," shodly se pro Rakovnický deník.

V průběhu slavností byly otevřeny i netradiční části hradu s odpočinkovými zónami. Jak dramaturgie dne slibovala, tak i dodržela a každý si tak skutečně mohl vybrat, zda zůstane ve víru realisticky vypadajících středověkých turnajů a zábavy, nebo si na chvilinku v klidu posedí na hradbách a odpočine. Paní Jaroslava z Prahy na hradbách pochválila: „Z této strany se dívám na městys úplně poprvé. Je to nádhera."

Dodejme, že rytířské slavnosti Křivoklání byly i letos především v režii skupiny Merlet, která na konání akce intenzivně spolupracovala s hradem Křivoklátem.

Nechybí ani historický jarmark a chutné občerstvení.

Dnes od 17 hodin zahraje na hradě Václav Marek & his Blue Star. Ansámbl, který Václav Marek založil v září 1999, interpretuje taneční a swingovou hudbu 30. a 40. let 20. století.