Co to vlastně znamená být sommelier?
Sommelier je odborník na víno v gastronomii. Má na starosti výběr a skladování vína či jeho podávání v kombinaci s jídlem.


Jaké odrůdy se používají jako svatomartinské víno a co si máme pod tímto označením představit?Svatomartinské víno je mladé víno z letošní sklizně. Mohou se vyrábět tři typy vín. Z bílých je to Müller Thurgau, Veltlínské červené rané a Muškát moravský, z růžových Modrý Portugal a Svatovavřinecké. Z červených odrůd se vyrábí Modrý Portugal a Svatovavřinecké. Odrůdy byly vybrány pro časnější zrání, pravidelné a bohaté úrody, nízký obsah kyselin a příjemné aroma.


Stává se ochutnávání svatomartinského vína stále větší a větší tradicí? Čím to je?
Ano. Je to tak. Statistiky i naše zkušenosti to potvrzují. Díky větší propagaci svatomartinských vín se o ně zvyšuje zájem. Také jejich kvalita je stále lepší. Také ceny, v porovnání s kvalitou vín, jsou příznivé.

Jaké svatomartinské víno ochutnáváte? 
 

Ochutnáváme bílá, růžová i červená vína. Vlastně všechny zastoupené odrůdy svatomartinských vín, celkem asi dvacet vzorků. Srdečně všechny zveme. Začali jsme samozřejmě11.11. v 11 hodin, ale ochutnávat se bude celý měsíc.

Jak se pozná dobré víno obecně?
Víno má potěšit smysly. Oko barvou, nos vůní, ústa chutí.

Co by nás mělo při nákupu varovat?
Způsob uložení vína, teplo, lahve nastojato. Zřetelné vady, například zákal, prosakující korek. A také příliš nízká cena.

Chodíte pravidelně na různé ochutnávky?
Ano, je třeba ochutnávat vína, která chceme nakoupit. Také bychom měli poradit zákazníkům s výběrem.

Jak jste se k vínu dostala vy?
Víno mám ráda, a když se naskytla příležitost, spojila jsem příjemné s užitečným.

Je náročné hodnotit víno?
Je to jistě velmi náročné, ale já s tím nemám osobní zkušenost. Mám zkoušky na hodnocení vína, ale víno nehodnotím.

Pracovala jste někdy ve vinohradu nebo při lisování vína?
Ve vinohradu jsem nikdy přímo nepracovala, ale měla jsem možnost jej navštívit zvláště v období dozrávání hroznů. Navštívila jsem také několik vinařství u nás. Velmi si vážím práce vinařů, protože je to práce velmi namáhavá. Navíc její výsledek je závislý na počasí.

Které víno patří k vašim nejoblíbenějším?
Nemám žádné oblíbené víno. Mám ráda všechna dobrá vína zvláště v kombinaci s jídlem. A nejlépe si je vychutnávám ve společnosti dobrých přátel.

Dalo by se říci, které víno lidem nejvíce chutná? Podléhá jeho oblíbenost nějaké módě?
Na to se nedá jednoduše odpovědět. Každý máme jinou chuť a to je dobře. Možná to trochu módě podléhá, ale není to tak patrné. Trochu víc se například v létě vypije bílého vína a červeného v zimě.

Dáváte přednost českým vínům před cizími?
V tomhle nejsem tak ortodoxní. Piji všechna dobrá vína. Naše bílá vína jsou výborná. Dobrá červená se dají vybrat mezi zahraničními za příznivější cenu.

Co říkáte nabídce vín v našich restauracích?
Jedním slovem bída. V restauraci většinou piji pivo, bohužel.

Na čem si u dobrého vína nejvíce pochutnáte?
Na jednoduše upravené rybě.