O to, co se v místech děje, se obyvatelé Rakovnicka zajímají. A tak není divu, že když se jen pár metrů opodál stavby začaly kácet dřeviny, někteří z nich se s obavami dotazovali na město. 


Že se ale nejedná o přípravu plochy pro další stavbu, je ujistila mluvčí radnice Alida Štulajterová. „Čistili jsme prostor od náletových dřevin na pozemcích, které jsme směnou získali zhruba před rokem od Armády ČR. V budoucnu by na nich měla vést komunikace pro přístup do lokality V Zahradách a dosud nezastavěného území nad a okolo psího útulku. Zároveň jsme nechali vojáky rozhrnout zeminu, která tam byla navezená, aby bylo možné pozemky udržovat a aby okolí alespoň v rámci možností působilo upravenějším dojmem,“ uvedla mluvčí. 


Kdy přesně plánovaná komunikace vznikne a jak bude vypadat, zatím není zřejmé. V návrhu nového územního plánu se s ní ale počítá. Město tedy právě proto nechalo pokácet část zeleně a odstranit v místech starý plot a stavební suť. Do doby výstavby komunikace by měla být plocha udržována. 

Ilustrační foto.
Bankomat? Ne všude si ho můžou dovolit


„V okolí kostelíka sv. Jiljí postupujeme v podstatě stejně, jako například na městských pozemcích nad nemocnicí. Do prostoru nebyl navezen žádný nový materiál, pouze se na pozemky rozprostřela zemina, která se tu již nacházela,“ doplnila Alida Štulajterová.
Co ale nejen obyvatele této lokality zneklidňuje mnohem víc než povrchové úpravy na místě, kudy mimo jiné vede také naučná stezka městem, je současně vznikající zázemí firmy orientující se na automobilový průmysl. 


Stavba na pozemku v těsné blízkosti kostelíku ale nevznikla nově. Na místě stála a chátrala už několik let. Nyní však dostala nové využití. Bude z ní autobazar. 


Jak je možné, že město něco takového povolí, ptají se Rakovničané. Mluvčí radnice Alida Štulajterová ale vysvětlila, že město Rakovník je v současné chvíli takzvaně v patové situaci a pro změnu toho moc dělat nemůže. Problém je hlavně ve dvacet let starém územním plánu. 


„Současný územní plán byl schválený v roce 1997 a uvedené plochy klasifikuje jako smíšené. Nový návrh, který se ale teprve bude projednávat, již v okolí této památky počítá se zelení. Bohužel, dokud nevejde v platnost, město se situací nic nemůže dělat a státní správa rozhodne v souladu se stávajícím územním plánem,“ řekla mluvčí. 

Ilustrační foto
Hlasujte pro Sympaťáka 34. týdne 2017


Smíšená zástavba totiž znamená, že v místech se mohou kromě bytové zástavby nacházet i objekty pro provozování živností a řemeslnických služeb. Stavebnímu řízení dali zelenou také památkáři. Naopak městský odbor správy majetku se ke stavbě neměl možnost vyjádřit. 


Okolí kostelíka neprospívá ani to, že se sem lidé naučili svážet a vyhazovat své přebytky z domácností a zanášet ho odpadky. Azyl tu také hledají lidé bez domova.
Samotný kostelík z 15. století a stejně tak objekt bývalé poustevny ale zanedbaně nevypadá. Oboje je v majetku církve, která je udržuje a postupně rekonstruuje. Od římskokatolické církve má kostel v současnosti pronajatý církev pravoslavná, která tu pořádá pravidelné bohoslužby.