Při rekonstrukci se počítá jednak s posunutím chodníku blíže k domům, a také s přesunutím části chodníku na druhou stranu, takže celá řada stromů musela pryč.

„Když se kácela první řada, domluvili jsme se před tím
s obyvateli domu. S kácením nesouhlasili všichni, ale jiné řešení nebylo," vysvětloval starosta města Jan Polák. Kromě toho musel jít k zemi ještě další strom od chodníku zdánlivě dostatečně daleko. Stál ale moc blízko u komunikace a zvedal by živici.

Stromy si před domy lidé většinou kdysi sázeli sami. Některé ale zasahovaly do kabelu veřejného osvětlení, které se bude dělat úplně nové. „Stromy rostly na sítích, kromě veřejného osvětlení i na vodovodním potrubí. Zhruba před rokem a půl se tu vodovod opravoval. Při tom se odkryly kořeny jednoho stromu. Bylo jen otázkou času, kdy by strom odešel," vysvětloval Polák.

Zeleň se ale vrátí k domům zpět. Místo si prohlédl zahradník, aby udělal návrh osázení tak, aby zeleň nestínila do oken. Předtím vysoké borovice vyrostly obyvatelům spodních pater do oken. Nyní už tam mají dostatek světla.

„Návrh osázení pak prokonzultujeme s obyvateli, jestli s ním souhlasí," podotkl Polák. Stromy již neporostou ve dvou liniích, ale na místo se vejde pouze jedna. Dosáhnou výšky nejvíce do pěti metrů.

Další stromy ještě přibudou v oblouku u garáží. Tím se nahradí zbývající od bytových domů. Vedle vysázení stromů u garáží se počítá ještě s údržbou nedalekých lip. Jsou v pokročilém věku. Potřebují odborný zásah. Další radikální zásah v zeleni se uskutečnil poblíž školy u dětského hřiště. Rostla tam řada smrků, douglasek a dalších dřevin. Stromy byly moc velké a stínily obyvatelům domu. Jejich kořeny zasahují do nového hřiště pod ratanovou dráhu. Z druhé strany deformují asfalt. Navíc se tu hodně pohybují děti, a to nejen na hřišti. Občas přelezou plot pro zapadlý míč.

„Tady s návrhem odstranit jehličnaté stromy přišli sami obyvatelé. Jeřáby tu prozatím zůstanou. Uvidíme podle jejich zdravotního stavu," popisoval starosta města Jan Polák.

Zeleň by se sem také vrátila. Po konzultaci s odborníkem a domluvě s lidmi by se tu vysázela nízká zeleň, aby nestínila do oken. Další otázkou jsou topoly. Na základě podnětu vedení základní školy město nechalo prověřit jejich zdravotní stav. Ten bohužel není dobrý. Za stromy jsou ale zasetá pole. Zásah je tedy naplánován po sklizni. Některé topoly čeká prořízka, některé musí pryč. „Pokud se nám nepodaří vrátit zeleň ve stejném rozsahu na zrekonstruovaná místa, vysázíme ji ještě někde jinde," ujišťoval starosta Jan Polák.

Velkého zásahu se také dočkala zahrada u mateřské školy. Padlo v ní několik vzrostlých stromů. Ty nahradí nové spolu s keři a altánkem a zahrada se tak promění v přírodní učebnu.

Svépomocí Jeseničtí ošetřují kaštanovou alej směrem na Drahouš. Zatím je hotová jedna velká část. Práce spočívají v odstranění náletů, které obrůstají nově vysazené stromy.

Dalším smělým plánem je rekultivace bývalé skládky Na Hliništích. Vznikla by tu plocha osázená zelení a například i s malým sportovištěm, in-line dráhou.

„Ale to je zatím jen výhled. Nyní nejsou všechny pozemky v majetku města. S některými vlastníky už jednáme. Zatím jsme zadali vypracování výhledové studie, jak by měla odpočinková plocha přibližně vypadat. Pak budeme jednat dál," plánoval Jan Polák.
Bývalá skládka je podle územního plánu určena výhradně jako klidová zóna, ne k zástavbě.