Ve Středních Čechách používají vozy s jednotným vybavením. Liší se pouze typem defibrilátorů. Rakovničtí mají přístroj s integrovaným kompletním EKG, takže lékaři poznají infarkt u pacientů už v domácnosti, nebo v sanitce. Po defibrilátoru je stejně důležitý monitor srdečního rytmu, ventilátor, který vynáší posátka ven ke zraněnému.

K nejdůležitějšímu vybavení bychom mohli ještě počítat odsávačku a kardiopumpu. Ta zvyšuje účinnost masáže srdce, protože se k hrudníku přisaje. Hrudník se nejen stlačuje, ale i zvedá. Tím vzniká podtlak a krev se nasává do srdce.

S drátěnými dlahami by jste se v sanitě už nesetkali. Lékaři používají moderní pomůcky z lehkých plastických hmot, třeba krční límce k fixaci páteře. Nafouknutím celotělové vakuové matrace vznikne pevné lůžko pro penášení osob s poraněnou páteří.

Už druhý rok lékaři aplikují po srdeční zástavě pacientovi chladný roztok s cílem ochladit tělo na třicet dva stupňů Celsia. Tím se zpomalí metabolismus hlavně mozkových buněk. Proto ve voze nechybí lednice.

Další nezbytnou výbavou je kyslíková maska. Těm nejmenším dětem slouží resustitační kufřík.

Primář záchrané služby Leoš Klik představil ještě jednu novinku a to vrtačku pro vstup do kostní dřeně: „ Tento způsob se používá například při rozsáhlých popáleninách, kdy se nemůžeme dostat do krevního oběhu žilním přístupem.“

Vrtačka slouží k navrtání kostní dřeně, tenkou jehličkou se pak aplikují léčiva rovnou tam. Vrtačku mají ve svém vybavení záchranáři používají déle než rok, dříve se používaly nastřelovací jehly.

Při rozhovoru s lékařem záchranky se nabízí jedna otázka: jak si poradí s agresivními pacienty?

„Agresivní pacienty zvládáme vždy za asistence policie, vysvětluje Klik, „ pak jsme schopní je utlumit pomocí různých medikamentů. Samozřejmě se už stalo, že poničili a pokopali vnitřní zařízení sanitky.“

Nejhorší je to s opilci, ti by se měli vozit na záchytku do Příbrami. Ale zase vyvstane problém, kdo ho tam odveze a do kolika přijímají. Někdy je ten člověk zraněný, nebo tak hodně opilý, že ho lékaři musí přivést do nemocnice.

Tam třeba devastuje oddělení. Sestra, která má na starosti několik dalších pacientů, ho nemůže hlídat a policista také ne. Tyto případy jsou v současné době neřešitelné. Nikdo s tím většinou nic neudělá. Tihle lidé jsou většinou sociálně slabí, nebo nepojištění. Oni sami záchranku nevolali, takže výjezd ani nezaplatí.

„Je to odvrácená a nepříjemná stránka naší služby. Jinak jsme ochotni pomoci na ulici každému, ať zraněnému, nemocnému. Zachraňovat lidi nás uspokojuje a naplňuje, dodal Leoš Klik.