V kategorii jednotlivců do dvanácti let mistrovský titul získala Andrea Lexová. V kategorii jednotlivců do osmnácti let titul získala Nikola Molendová. Poslední zlato bylo za tanec juniorských týmů 
v mladší kategorii. Stali se tak vlastně českými průkopníky, protože jako dětská taneční skupina bojovaly Lentilky o titul mistra světa první v historii.

„Když mé jméno přečetli jako poslední, jen jsem stála na nejvyšším stupínku. Vůbec jsem si to neuvědomovala. Pak jsem začala brečet štěstím," popisovala své dojmy Nikola Molendová.

Druhou mistryni Andreu Lexovou nejprve přepadly nervy na parketě. Překonala je úsměvem a uvolněním. „Při vyhlášení jsem si myslela na třetí místo. Ale nejprve četli moji konkurentku z Francie, pak z Andory… Když jsem vystoupila na první stupínek, byl to neuvěřitelný pocit štěstí. Nevěřila jsem tomu." Mistrovství světa v Kalkaru bylo vyvrcholením různých kvalifikačních soutěží. Uskutečnily se během celého loňského roku v různých státech.

Lentilky se kvalifikovaly začátkem listopadu na Czech Open v Písku. Do Německa odjelo čtrnáct tanečníků se dvěma vedoucími Petrou Truhlářovou a Evou Truksovou hned prvního ledna. Mistrovství bylo pětidenní a neslo téma „military show".

Tak trochu průkopníky byly Lentilky i v Německu. Na mistrovství světa soutěží hlavně jednotlivci, a to jak dospělí, tak i děti. Ve velkých týmech tančí většinou dospělí. Děti maximálně v menších skupinách. Lentilky to vystřihly ve formaci dvakrát osm tanečníků.

Údiv vzbudily podle slov Petry Truhlářové hned po příjezdu. „Když jsme přijeli, hned se nás ptali: Odkud jste? Czech Republik? A tolik dětí? Takže nás všude vítali. Když jsme odtančili, říkali, že to bylo úžasné. Pak když ředitel soutěže 
v Písku Ota Tom Dvořák řekl, že je u nás hodně dětských souborů a že pod dětskou taneční asociací tancuje patnáct set dětí, redaktory německého deníku to velmi překvapilo.
Chodili za námi účastníci 
z různých zemí, chválili Lentilky.  I když tam vlastně byly Lentilky začátečníky. A nám vedoucím se klaněli," popisovala Petra Truhlářová.

Díky Lentilkám, které tancují pod Domem dětí a mládeže v Rakovníku, měla Česká republika čtvrté největší zastoupení v soutěži. Nejvíce účastníků přijelo z Francie.

Celým mistrovstvím se nesla krásná přátelská a strhující atmosféra, která den ode dne gradovala. Tanečníci se navzájem podporovali. Ať tančila megastar nebo začátečník, fandili a tleskali.

Nocovali ve mlýně
Tanec ale nebyl jediným zážitkem mistrovství. Už jste někdy nocovali ve větrném mlýně? Lentilky ano.
Mistrovství se odbývalo v hotelu ve městě Kalkar. Většina účastníků tam zároveň bydlela. Lentilky musely dojíždět více jak tři kilometry, ale zato spaly na větrném mlýně. Na místo je dopravoval jejich párty bus se skvělým řidičem. Dostaly se tak kousek od holandských hranic a také to tam Holandskem už krásně „vonělo".

Po slavnostním zahájení a nástupu všech zemí v pátek večer následovala show s tancem megastar, takže mistrovství bylo i velká podívaná.

Tanečníky při nástupu přiváděly po červeném koberci dívky ve slavnostních vojenských uniformách. Stejně jako při vyhlašování výsledků. To pokaždé celý sál povstal a zněla hymna vítězné země.
Rozhodla zmrzlina

Na účastníky ještě čekala galavečeře opět s báječnou atmosférou. Zároveň s ní v country salonu běžela party line dance. Dalo by se říci diskotéka, na které se tančily jen „lajny", třeba i na moderní písničky.
O účasti při večeři rozhodla zmrzlina. Nosili ji tam na tácech a sršely z ní fontány, zkrátka nádhera. Nejprve tanečnice chtěly večeři vynechat. Musely si ji totiž zaplatit. Ale nelitovaly. Opět tu vládla úžasná atmosféra. Hrála živá muzika, zpíval country zpěvák a dívky si rozhodně zasloužily nechat se obsluhovat.

Kromě toho se zároveň konaly různé taneční workshopy s výukou choreografií tanců pro mistrovství v příštím roce.

Únava od začátku do konce
Rakovničtí tanečníci si kromě třech mistrovských titulů přivezli bezpočet neopakovatelných zážitků. A také velkou, ale krásnou únavu. „Unavení jme tam byli od začátku až do konce. Děvčata nešla spát dříve, jak po půlnoci. Každý večer provázel nějaký program. Po prvním vyhlášení výsledků v jednotlivcích v pátek na větrném mlýně bouchaly šampusy a slavilo se."

O vítězství Lentilek věděl záhy celý svět. Petra Truhlářová se neudržela a hned po vyhlášení výsledků odeslala tuto esemesku rodičům a známým: „Celému světu se na vědomost dává, že zde v německém Kalkar zní česká hymna a na stupních vítězů stojí: následoval jmenný seznam tanečníků. Okamžitě přicházely gratulace zpátky. Dcera Petry Truhlářové Kateřina ihned vyvěsila novinku na facebook a šlo to do světa.

Protože Lentilky naposledy soutěžily v sobotu odpoledne, ale vyhlášení výsledků se odehrávalo až v neděli ve tři odpoledne, padl návrh odjet v neděli ráno. „Děti domů jet nechtěly a my si řekli, že jim to nemůžeme udělat, zůstali jsme do neděle. Takže mohl na vyhlášení nastoupit kromě jednotlivců celý tým. Odjeli jsme v neděli večer. Domů jsme dorazili v pondělí ráno před pátou a hurá do práce. Děti jeden den odpočívaly doma," vyprávěla Truhlářová.

Průkopníci
Už jen účast na takové soutěži byla pro všechny velkým zážitkem a zkušeností a také odměnou za dvacetiletou práci. Další z vedoucích Blanka Pšenčná všem účastníkům poděkovala: „Děkuji vám za účast na mistrovství. Za to, že jste se vybičovali, vše dokázali dotáhnout do konce a do Německa odjet. Jsem ráda, že Lentilky byly na mistrovství světa průkopníky mezi dětskými soubory z Čech."

Jiná pravidla
Od účasti v soutěži ostatní možná odrazují trochu jiná pravidla než při mistrovství ČR. Porotci na mistrovství světa kladou větší důraz na taneční stránku a techniku.

V choreografii se musí předvést několik tanečních stylů. Pokud se tam objeví kroky waltzu nebo polky, musí být dokonale zatancované. Tanečníci se museli také přeučovat. Při běžném tanci se všechny taneční kroky dělají přes špičku, kdežto při country tancích se tancuje přes patu. Dále je mohou odrazovat nemalé peníze na cestu a pobyt. Lentilky mohly do Německa odjet díky finanční podpoře města Rakovník a dalších sponzorů. Všem samozřejmě za podporu děkují.

Oslava
Z mistrovství světa se tanečníci vrátili v neděli pozdě večer. Svůj úspěch slavili v úterý v Klubu mládeže v Rakovníku. Vzduchem létaly špunty od dětského šampusu. Vládla bezvadná atmosféra, kterou si tanečníci ještě přivezli z Německa domů. Vyprávěly se zážitky a promítaly fotografie i video. Dlužno podotknout, že Lentilky plánují účast na mistrovství světa i v příštím roce.

Mistrovství v kostce:

Pořadatel:
World Country Dance Federation (WCDF)

Účast v soutěži:
na základě výsledků z národních kvalifikačních akcí

Kvalifikace v ČR:
Czech Open v Písku

Počet soutěžících:
421 startovních čísel,
z toho 295 žen, 61 mužů, 65 párů a týmů
Z ČR porota viděla 30 soutěžních vystoupení.

Lentilky předvedly 16 vystoupení:
14 jednotlivců a dva týmy

Výsledky Lentilek:

Děti do 12 let:
1. místo Andrea Lexová
4. místo Lucie Parkmanová
5. místo Tereza Řežábková

Dorost do 18 let:
1. místo Nikola Molendová
4. místo Martina Holá
5. místo Kateřina Němcová
Týmy:
1. místo: mladší
2. místo: starší