Letošní topná sezona je příznivá pro majitele domů a bytů. Naopak prodejci uhlí, plynu, ale i dřeva by přivítali chladnější počasí. „Co se týká prodeje uhlí, je letošní zima stejná jako v loni. To znamená, že je mírná, oproti minulým letům,“ uvedl Ivo Šarlingr, majitel společnosti Palivo Pavlíkov.

Spotřeba uhlí je pro většinu domácností až o třetinu nižší, než tomu bylo v letech s tuhými zimami. „Před čtyřmi lety jsme během zimy spotřebovali přibližně 50 metráků uhlí. Zatím co letos spálíme maximálně 30 metráků,“ uvedla Veronika Pavlíčková, která vytápí starší rodinný dům s dispozicí 4+1.

S Lišanskou šlapkou se můžete vydat na cyklistický nebo turistický výlet. Stěžejní akce 22. ročník Lišanské šlapky se uskuteční letos v květnu.
Lišanská šlapka není jen cykloturistický výlet

Díky zdražování ostatních energií zaznamenali zvýšený prodej uhlí v Uhelných skladech v Lišanech. „Uhlí, které dodáváme je skladováno v halách a suché, díky tomu přibývají noví zákazníci. Ale je to také z důvodu zdražování ostatních energií a zvyšování cen ostatních prodejců,“ vysvětlil Libor Kaška, majitel Uhelných skladů Lišany.

Největší zájem je o Bílinské uhlí. „Je v něm nejméně síry, takže produkuje nejméně kouře,“ uvedl Šarlingrer. V posledních letech přecházejí domácnosti díky kotlíkovým dotacím na automatické kotle. Topení takovými kotly je nejen ekologičtější, ale i úspornější. Největší zájem je o ledvický ořech 2, a to z důvodu rozšíření automatických,“ doplnil Daniel Kaška, spolumajitel Uhelných skladů Lišany.

Renáta Fryčová