Proč právě žáci z rakovnické Střední integrované školy, vysvětlil ředitel Základní školy v Lubné Radek Vyskočil: „Se školou dlouhodobě spolupracujeme. Chodí tam řada našich žáků. Dnešní zábavné odpoledne není první, které pro nás rakovničtí žáci připravili. Měli jsme tu například Halloween."

Ale zábavné odpoledne nebylo jen tak obyčejné. Několikačlenná družstva se žáky rozličného věku bojovala o pohár ředitele základní školy.

Musela plnit více či méně záludné úkoly. Sestavené tak, aby v některých zabodovali mladší a v některých se ukázali zase ti starší.

Na dvoře dva jedinci jako o závod usilovně plnili sklenice vodou. Nic zvláštního, jenže oni je plnili po lžících a ještě k nim museli s vodou běžet. Další soutěž - nic těžkého: trefit se tužkou uvázanou provázkem kolem pasu do prázdné lahve od limonády. Ale tady tužka visela vzadu. Na tabuli vedle si jiná skupina lámala hlavu s nápisem v Morseově abecedě. Další tabule vyzývala k prostému úkolu: „Buď méďa za stromem." Stačilo jen povyskočit, obejmout strom nohama a rukama a udržet se na něm jako skutečný méďa několik minut. Nutno říci, že právě nejvíce bodovali kluci.

Úkoly v tělocvičně daly trochu přemýšlení. U stolku se hrála abeceda, to znamenalo sepsat co nejvíce slov na dané písmeno, nebo se podle obrázků luštila křížovka. Dál, zase podle obrázků, účastníci poznávali různé osobnosti, nebo poslepu figurky zvířat.

Se soutěžemi středoškolákům pomáhali osmáci a deváťáci. Čtvrtek byl vlastně jejich předposlední školní den. Jirka se na poslední den školy těšil: „Je to můj nejlepší den. Jsem rád, že končím. Po škole se mi, myslím, stýskat nebude, ale po kamarádech ano."

Smíšené pocity měl Jakub: „Ale dá se to zvládnout. Něco končí, ale zase začne něco nového, jiná škola. Bude to takové jiné, volnější. Na tuhle školu budu ale vzpomínat dobře."