Také samotná budova už se na ně jaksepatří připravila. Nejenže dostala nový kabát, okna i vytápění, ale od letošního školního roku se tu vaří v nové školní jídelně. Před tím už kuchyně nevyhovovala hygienickým podmínkám.

Zastupitelé stáli před rozhodnutím buď kuchyň zavřít, nebo opravit. Rozhodli se pro opravu, která vyšla zhruba sedm milionů korun. Peníze se čerpaly z desetimilionového úvěru. Ze zbytku byla vybudována nová trafostanice, plot u školy a střecha stávající hasičské zbrojnice.

Škola doznala obrovské změny. Lépe se v ní pracuje žákům, kantorům i zaměstnancům. V celé budově je krásně teplo i na chodbách.

„Nejvíce si vážíme nové kuchyně. Zlepšila se kultura stolování a vaření je na špičkové úrovni," zkonstatovala ředitelka Miroslava Pechová. Kvůli rekonstrukci nastoupili žáci v letošním školním roce o týden později. Ale vyplatilo se to. Rekonstrukce přinesla velké úspory.

Nyní do školy chodí 152 dětí. K zápisu do první třídy přišlo 26 dětí, to je o něco více než předešlé roky. Předpokládá se, že v jubilejním školním roce nastoupí 22 prvňáků. Mateřská škola je úplně plná. Má padesát šest dětí. „Máme výborné podmínky pro práci jak v základní, tak i v mateřské škole. Plány máme ještě velké. Pokud bude obec jako zřizovatel školu podporovat jako doposud, doufám, že vše dotáhneme do konce," řekla Miroslava Pechová.

Oslavy stého výročí Luženští naplánovali na posvícení záměrně, protože předpokládají, že přijede více lidí. Bude den otevřených dveří, program, pohoštění. Pozvou všechny učitele, kteří tady učili, i bývalé žáky.
Jako připomínku historie školy Luženští vydají sborník. Na jeho přípravě spolupracují se Státním okresním archivem v Rakovníku. U příležitosti kulatého výročí chtějí v místní škole zavést novou tradici sázení stromů. Svůj strom by si například vysadil každý vycházející žák, aby se na něj mohl po letech podívat.