Ve čtvrtek odpoledne se za školou, kde bylo víceúčelové hřiště zbudováno, sešli žáci, učitelský sbor, představitelé obce a příznivci školy. Ředitelka ZŠ a MŠ Lužná Miroslava Pechová okomentovala událost slovy: „Je to naprosto skvělé, že máme toto místo k dispozici. Jsme za tento dárek pro školu moc rádi. Děti se už od léta těšily na to, až si tady budou moci zahrát." Starosta obce Lužná Václav Kejla během slavnostního setkání mimo jiné připomněl: „Toto hřiště se podařilo vybudovat asi až na třetí pokus. Obec sice vyčlenila na jeho realizaci ze svého rozpočtu dva milióny korun, ale ještě jsme požádali o dotaci z krajského úřadu, která na jaře vyšla. Takže jsme nakonec nějakou tu korunu ušetřili."

Starosta Václav Kejla také připomněl: „Jedná se o zařízení, které v současné době v obci chybělo a bude využíváno jak školou pro hodiny tělesné výchovy, tak pro různé zájmové kroužky i širokou veřejnost." Kdokoli, kdo by si chtěl na tomto plácku zasportovat, se může spojit s vedením školy, která bude mít určeného správce a ten vydá potřebné nářadí.

„Na povrch hřiště se musí samozřejmě vstupovat se speciální obuví," připomněl Václav Kejla a zdůraznil, že se jedná o jednu z investic, která škole prospěje. „Bylo to potřebné zázemí k tomu, aby děti nemusely chodit dlouhou cestu na hřiště a zpět. To bylo vždy půl hodiny pryč," doplnil starosta. Slavnostní atmosféru podpořilo krátké recitační vystoupení žáků třetí třídy. A dívky a kluci ze druhého stupně (ze šesté až deváté třídy) si cvičně na hřišti zahráli volejbal. Zápas jim odpískala tělocvikářka Iva Daňková. „Je to moc pěkné," shodli se Martin, Jirka a Ondrové s tím, že už se těší, jak si na novém hřišti také zahrají fotbal. Práce se díky plzeňské firmě Vysspa Sport podařilo zvládnout během letních měsíců. Vzniklo sportovní zařízení pro míčové sporty, jako je volejbal, košíková, házená, malá kopaná, tenis, vybíjená.

Na tuto akci Luženští přijali dotaci z Fondu rozvoje obcí a měst – velké projekty – tělovýchovná zařízení. „Renovace se neobešla bez problémů. Vzadu je opěrná zeď, postavená před sto lety současně se školou. Když se začala vibrační deskou zpevňovat plocha, tak se zeď začala bourat. Oprava čili zpevnění zdi pak stála dalších zhruba sedmdesát tisíc korun," připomněl Václav Kejla.

Pro všechny přítomné pak bylo ve školní jídelně malé, chutné pohoštění. „Rád bych vás ještě všechny pozval do knihovny, která byla přestěhována ze školy do nových prostor v novém domku v areálu chovatelů, Zázemí zde našli naši chovatelé a společenskou místnost budou moci využívat i další menší spolky působící v obci ke schůzové činnosti," doplnil starosta.