Marcel Chládek, předseda senátního výbor pro vzdělávání, vědu, kulturu, lidská práva a petice, si myslí, že sloučení těchto ministerstev by nemělo dobrý přínos ani pro jeden resort.

„Ministerstvo školství je velmi složitý resort, který v sobě zahrnuje předškolní, školní i vysokoškolské vzdělávání, problematiku výchovy i sportu. Přidávat k němu celý resort kultury by bylo neakceptovatelné, jak z hlediska školství, tak z hlediska kultury, která by se tak stala jen jakousi chudou příbuznou," řekl předseda výboru Marcel Chládek, který přijetí usnesení inicioval.

Výbor se zabýval také nedostatečnou komunikací ministra školství Petra Fialy. Ten totiž se senátním výborem pro vzdělávání neprojednává ani tak strategické dokumenty, jako je Strategie Evropa 2020 pro oblast školství, vysokoškolský zákon nebo plán financování regionálního školství.

„Příští zasedání Výboru pro vzdělávání, vědu, kulturu, lidská práva a petice se bude zabývat aktuální situací v oblasti kultury. Na jednání tak plánuje předseda výboru Marcel Chládek pozvat ministryni kultury Alenu Hanákovou," informovala Pavlína Heřmánková, mluvčí senátu.