„Přemýšleli jsme, co bychom mohli dělat s 3D tiskárnami, které máme ve škole, a to i přes karanténu. Napadlo nás, co kdybychom tiskli ochranné štíty. Ve škole jsme se nemohli scházet kvůli nařízením ohledně karantény, tak jsme začali shánět nějaké místo, kde bychom se mohli sejít. Bohužel, nikdo z nás neměl žádné takové vhodné místo, tak jsme začali obvolávat různé instituce,“ vypráví Matyáš Maňur, jeden ze studentů Gymnázia Zikmunda Wintra v Rakovníku.

ON-LINE reportáž o koronaviru najdete ZDE

Od personálu v Masarykově nemocnici se studenti dozvěděli, že je k dispozici místnost vhodná pro jejich účely, ale zaskládaná nábytkem. „To nás ale nezastavilo, místnost jsme z části vyklidili, přestěhovali do ní vybavení ze školy a pustili se do tisku. Chtěli bychom poděkovat personálu z nemocnice, který nám vždy bez problémů pomohl se všemi problémy, jež nás potkaly,“ shodují se studenti Jiří Zelenka (C4A), Radek Jirásek (C4B) a Matyáš Maňur (O8).

Ochranný obličejový štít Zorplex 240.
Středočeši testují nové středočeské štíty pro zdravotníky

Letošní maturanti začali ochranné štíty tisknout 31. března a do středečního večera vytiskli přes 40 štítů. „V prvních dnech byla výroba pomalejší, jelikož jsme hledali správné nastavení pro tisk modelů štítů. To už naštěstí snad máme za sebou a tisk teď půjde hladce,“ věří studenti.

V současné době čekají gymnazisté na další materiál, který během víkendu spotřebovali. „Filamenty na tisknutí už jsme objednali a hned jak přijdou, budeme pokračovat. Děkujeme vedení naší školy za financování a podporu,“ dodává trojice gymnazistů, kterým ještě pomáhá učitelka Martina Voříšková a spolupracují rovněž se žákem ze 3. ZŠ Rakovník.

Prvních dvacet štítů již předali gymnazisté rakovnické nemocnici, další deset jich putovalo do humanitární organizace Adra. Ta má navíc zájem o dalších čtyřicet štítů pro personál domovů seniorů.

Ilustrační foto.
Za ochranu před koronavirem už kraj utratil 56 milionů