V zadávací dokumentaci na „Přístavbu a rekonstrukci škol Nové Strašecí“ mělo město zakotveno také opoční právo, a to na rekonstrukci sanitárních prostor v severním křídle historické budovy. „Opční právo je institut, umožňující zadavateli objednat, v případě dohody o ceně, další stavební práce nad rámec původního rozsahu veřejné zakázky, bez nutnosti provádět nové zadávací řízení,“ vysvětlil starosta města Nové Strašecí Karel Filip.

Městský úřad proto zaslal zhotoviteli rekonstrukce výzvu k předložení nabídky na tyto práce. Město počítalo s cenou v podobné cenové hladině, jako byla zpracována nabídka na realizaci stavby, to znamená přibližně 88,88% z ceny. Zhotovitel však zaslal nabídku z cenovou hladinou na úrovni 97,60% z předpokládané hodnoty. „V dalším sdělení je avizována vůle cenovou nabídku snížit na cenu 3 531 067 korun, což je cca 91,15 % předpokládané hodnoty zakázky,“ uvedl Karel Filip. Současně zhotovitel avizoval také dobu výstavby, kterou odhadl na zhruba čtyři měsíce, místo požadovaných limitních 90 dnů.

„Na základě výše uvedeného neuplatní město Nové Strašecí opční právo na další akce,“ řekl Karel Filip. Neznamená to ale, že se rekonstrukce těchto prostor vůbec neuskuteční. Město ji bude realizovat, ale jiným způsobem, tak aby cena byla co nejnižší. „S dokončením počítáme příští prázdniny,“ prozradil Karel Filip.

Videosouhrn 16.–17. června 2018
S šedesáti kily na Sněžku a Nazareth s Masarykem v Havířově: videa víkendu

V dubnu musel Městský úřad řešit také dva rozdílné znalecké posudky na nově zhotovenou podlahu v tělocvičně. Při pracích na nové podlaze došlo totiž ze strany zhotovitele k pochybení. „Zhotovitel stavby nedodržel požadovanou tloušťku vrchní betonové mazaniny podlahy tělocvičny dle projektové dokumentace. Firma svou chybu uznala a přišla s náhradním řešením, které si nechala ověřit soudním znalcem,“ uvedl Karel Filip. Rada města ale chtěla mít stoprocentní jistotu, a tak si nechala znalecký posudek také vypracovat.

Posudky od dvou různých znalců se ale neshodují. „Sedli jsme si s firmou k jednomu stolu a řekli jsme si, že zadáme revizní posudek, kde bude zadání prvního i druhého posudku a výsledek budou obě strany respektovat,“ prozradil řešení situace Karel Filip. Tento posudek by měl vypracovat znalecký ústav Vysokého učení technického v Brně.

Rekonstrukce přístavby školy byla zahájena v září 2016 a byla rozdělena do několika etap. Základní škola bude mít novou tělocvičnu pro míčové hry, šest nových učeben nebo hernu družiny. Gymnázium získá přes dvě stě padesát čtverečních metrů hlavních ploch v osmi pracovnách. „Celkový odhad prací byl 110 milionů korun. Pokud se nevyskytnou objektivní důvody, tak bude tato částka dodržena,“ uvedl pro Deník tajemník novostrašecké radnice, Jiří Tláskal. Celá přístavba by tak měla být dokončena nejpozději po letních prázdninách.

Votvírák 2018
Na Votvíráku se bavilo několik desítek tisíc návštěvníků