Rakovničané si totiž v souvislosti s pitím alkoholu před obchody stěžují na hluk, ale také na nevhodné chování těchto „popíječů".

„Popíjejí celý den pivo a močí nám pod okny. Do dnešního dne neměla policie nástroj, aby dotyčné odehnala," řekl Vladimír Kvasnička (KSČM).

Původní obecně závazná vyhláška zakazující konzumaci alkoholu v určitých lokalitách města sice platí již téměř tři roky, ovšem konzumenti alkoholu se postupně přesunuli do jiných lokalit. Konkrétně do blízkosti menších obchodů s potravinami. Zejména se jedná o již zmiňovanou Kuštovu ulici, ale také park Na Paraplíčku, park Na Střelnici a o další oblasti. Díky novelizaci vyhlášky tak mohou strážníci městské policie opilce z těchto lokalit vykázat.

„De facto jsme lokality, kde se nesmí popíjet alkohol na veřejném prostranství, rozšířili všude tam, kde jsou obchody s potravinami," řekl Miroslav Samaš (ANO), místostarosta Rakovníka.

Původní návrh rakovnické radnice byl mnohem radikálnější. „Chtěli jsme zákaz konzumace alkoholu na veřejném prostranství rozšířit na celé zastavěné území města, ale ze strany ministerstva vnitra nám to nebylo povoleno. Jednalo by se prý o plošný zákaz," řekl Pavel Jenšovský (ČSSD), starosta města Rakovník.

Novelizaci obecně závazné vyhlášky na zákaz popíjení alkoholu na veřejných prostranstvích města Rakovníka schválili rakovničtí zastupitelé na svém posledním zasedání.

Podle vedení radnice nová vyhláška odráží potřebu regulovat rozmáhající se negativní jevy „nemírné" konzumace alkoholu na veřejných prostranstvích především v zastavěných částech města a rozhodně nepředstavuje plošný zákaz konzumace alkoholu na veřejných prostranstvích, ale rozšiřuje lokality dotčené zákazem.

„Důvodem je tedy účinnější postih, respektive vykázání osob, které se dopouští tohoto závadného jednání v daných místech v územním obvodu města. Konzumací alkoholických nápojů se rozumí jejich požívání i zdržování se s otevřenou lahví či jiným obalem s alkoholem," doplnila informace Andrea Strnadová, mluvčí rakovnické radnice.

Zákaz se samozřejmě nevztahuje na veřejná prostranství, kde probíhá příležitostný prodej při slavnostech, trzích či tradičních akcích. Dále se netýká prostorů zahrádek a předzahrádek u restaurací a jiných takových podniků.

„Líbil by se mi více plošný zákaz konzumace alkoholu. Nyní se obávám, aby se ti lidé nepřemístili na Vinohrady," řekl Jan Švácha (TOP 09, Společně pro Rakovník).

Starosta města Pavel Jenšovský ale zastupitele ujistil, že lokality, kde se nesmí popíjet alkohol na veřejném prostranství, lze rozšířit podle potřeb.

„Pokud by došlo k přesunutí konzumentů do nezakázaných míst a bylo by možné to zdokumentovat, především na záznamech městské policie, mohlo by se požádat ministerstvo opět o rozšíření zákazu," uvedl starosta města.

„Kdyby tak došlo k otevření nějakého konzumu, město na to může operativně zareagovat a vyhlášku rozšířit," sdělil místostarosta Rakovníka Miroslav Samaš. „Pivko si ale doma na balkóně samozřejmě můžete v klidu dát," poznamenal s úsměvem ve tváři Miroslav Samaš.

„S některými občany je to složité. Pokud narušují veřejný pořádek, tak se to dá považovat za nevhodné chování. Městská policie vše většinou v těchto případech řeší domluvou," nechal se slyšet na zasedání Zdeněk Nejdl (ODS).

Obecně závazná vyhláška zakazující konzumaci alkoholu na veřejném prostranství platí v Rakovníku od roku 2012. Už tehdejší vedení města přijímalo vyhlášku především z důvodu, aby podpořilo pravomoci městských strážníků.

„Myšlenka není mířena proti slušným lidem, kteří si dají jedno pivo, ale naopak vyhláška zakazující pití alkoholu na veřejném prostranství má za cíl vytlačit od marketů a dalších míst ty lidi, kteří zde pravidelně popíjejí a obtěžují ostatní," řekl tehdy Pavel Škvára, vrchní strážník Městské policie Rakovník.