Počítače žákům předal ministr zemědělství Petr Bendl. Využil tak příležitosti a rád se podíval do školy, kde vyrůstají budoucí odborníci spadající pod jeho rezort.

„Věřím, že se brzy počítače budou plně využívat i v lesnictví, například k evidenci vytěženého dřeva, a vám přispějí k výuce postupů, které se u nás stanou v lesním hospodářství běžnými tak, jako jinde ve světě,” řekl studentům v úvodu Petr Bendl.

„Oba počítače budou sloužit v počítačové učebně při odborné výuce. Nyní samozřejmě počítačové vybavení máme. Ale výpočetní technika stárne rychlým tempem, snažíme se je postupně obměňovat. V poslední době jsme vyměnili zhruba polovinu počítačů. Díky těmto dvěma moderním vyřadíme ještě dva,” uvedl ředitel školy Vratislav Dlohoš.

Počítače lesnická škola dostala na základě projektu Cres, který podporuje ministerstvo zemědělství. Projekt získal název podle chorvatského ostrova Cres a podporuje studenty i učně studující lesnické a další příbuzné obory.

To znamená, že nejen zajišťuje prostřednictvím sponzorů školám počítače, ale také umožní pobyt právě na tomto ostrově. Tady se studenti nejen koupou, ale účastní se i odborných a jazykových přednášek. Chorvatská strana projevila o tuto spolupráci zájem a chtěla by rozběhnout také výměnné pobyty,” vysvětloval Jiří Pondělníček, ředitel odboru státní správy lesů, myslivosti a rybářství.

Z lesnické školy Písky se do Chorvatska podívali letos dva žáci. „Projektu jsme dali zelenou poté, co jsme zjistili, že jde o tématické pobyty. Vybrali jsme dva studenty, kteří by se třeba jinak do Chorvatska nedostali,” pochválil projekt ředitel školy Vratislav Dlohoš.

Po slavnostním předání počítačů ministr Petr Bendl krátce se studenty prvního a druhého ročníku maturitního oboru ekologie a životní prostředí pobesedoval. Mimo jiné se zmínil o potřebě zřízení Národního parku Křivoklátsko. Rozhovor s Petrem Bendlem přineseme v pátečním vydání Deníku.