Kolik let vedete župu?
Místostarostou župy jsem se stal v roce 2004, přičemž funkci jsem vykonával až do roku 2010. Tehdy jsem se stal starostou, kterým jsem dodnes.

Jak vzpomínáte na začátky v Sokole?
Začínal jsem jako sedmiletý žáček v Sokole Kročehlavy, jehož členem jsem opět. Pamatuji si, že cvičení na XI. sletu jsem se tehdy nemohl zúčastnit pro nemoc (pozn. red. – rok 1948).

Jak hodnotíte XVIII. Slet Sokolské župy Budečské?
Velmi těžko se hodnotí událost, které se člověk zároveň účastní jako jeden z hlavních organizátorů. Z mého pohledu byl župní slet úspěšný. Pochvalu jsem se zprostředkovaně dozvěděl i od mě neznámých návštěvníků. Nejen to mne velmi potěšilo.

Co v rámci sletu mohlo publikum v kladenské sportovní hale vidět?
Na župním sletu návštěvníci viděli celkem osm skladeb tak, jak budou předvedeny, v nepředstavitelně větším počtu cvičících, na XVI. všesokolském sletu 5. a 6. července v Praze Edenu.

Kdo všechno se veřejnosti představil?
Na župním sletu vystoupilo 250 cvičenců všech věkových kategorií z jedenácti sokolských jednot župy a několika desítek cvičenců hostujících žup Sladkovského, Podbělohorské, Jizerské. Ve skladbě Princezna republika bylo 14 cvičencům a cvičenkám z naší župy osmdesát až pětaosmdesát let, jedna byla starší pětaosmdesáti let a jeden dokonce starší devadesáti let.

Na jakou další velkou akci se župa chystá?
V sobotu 16. června se členové župy zúčastní, jako hosté, v několika skladbách oblastního sletu v Lounech. Vyvrcholením činnosti všech sokolů pak bude již zmiňovaný XVI. všesokolský slet, který se koná 5. a 6. července v Praze Edenu. Naše župa vystoupí v šesti skladbách.

Miroslav David Narodil se v roce 1941 v Kladně. V roce 1966 se oženil do Žiliny, kde by dle svých slov rád i dožil. Odmaturoval na průmyslové škole hutní a v provozu vysokých pecí v Kladně v různých pracovních pozicích (dělnických i mistr) pracoval přes 16 let. Po dvaceti letech znovu maturoval, ale na stavební průmyslovce, a pracoval ve čtyřech kladenských podnicích jako administrativní pracovník. Mezi jeho zájmy patří amatérský sport, filatelie, historie obce Žilina a práce pro ni, historie jednot sokolských jednot župy Budečské a jiné.

Kladenské memorandum hájící půl milionu obyvatel podepsalo už více než patnáct obcí, další podpisy budou přibývat. Na snímku při tiskové konferenci kladenský primátor Milan Volf.
Memorandum hájící půl milionu obyvatel podepsalo už více než patnáct měst