Voda ze silnice například pokaždé vytopila Janě Měchurové zahradu a dostala se až na pískoviště mladšího syna. Po celkové opravě silnic už je situace jiná. Obě dostaly zcela nový povrch a navíc zde přibyly chybějící kanalizační vpusti i veřejné osvětlení a byla dodělána kanalizace.

„Opravená silnice nám tady dotváří prostředí kolem. Jako uživatelé jsme moc spokojeni. Soužití se stavbou bylo trochu horší, ale netrvalo příliš dlouho. Stavební firma i město nám vycházely vstříc. Zatím nepřišly velké přívalové deště, ale doufáme, že už to bude dobré," řekla Jana Měchurová.

Dříve jen travnaté a prašné zákoutí teď zdobí dva nově vysázené hlohy a skalníky pod nimi. O ty se stará syn paní Jany Radim Měchura. Pravidelně je zalévá. Při slavnostním otevření silnice s ostatními zástupci města a zúčastněných firem přestřihl pásku.

Rekonstrukce silnic navíc určitě přispěla ke zvýšení bezpečnosti silničního provozu. V místě, kudy chodí maminky s dětmi do školky, je nový bezpečnější přechod. Dále oprava pomůže rozvoji přilehlé lokality. Na její části je v územním plánu počítáno s výstavbou rodinných domů. Silnice vede do několika firem a k drobným podnikatelům, jejichž majitelé a provozovatelé novou cestu určitě uvítají.

Díky výborné spolupráci všech zúčastněných firem se podařilo stavbu dokončit v termínu a velmi dobré kvalitě. Pomohlo tomu určitě dobré počasí, kdy se od února mohlo stavět naplno.Wintrova i Nezvalova ulice patří k hlavním průjezdným silnicím městem.

Dostalo se jim opravdu důkladné opravy až „na kufr." To znamená výměny všech jednotlivých vrstev pod nimi. První vrstva se zeminou se zhutnila. Dále se prolila cementovou směsí pro zpevnění. Následovalo ukládání vrstev štěrku a položení zcela nových živičných povrchů.

Zároveň s tím se opravila kanalizace a dodělaly se další kanalizační vpusti. Do dvou domů se zavedla kanalizační přípojka, protože tam dosud nebyla. Tu si obyvatelé těchto dvou domů hradili sami.

V části Wintrovy ulice u Smetanovy se z rozpočtu města dodělala splašková kanalizace právě pro připojení zmiňovaných dvou domů. Ulice po obou stranách rozsvítilo nové veřejné osvětlení rovněž z rozpočtu města. Obyvatelé dosud sice tudy nechodili potmě, protože osvětlení tu už fungovalo, ale lampy nebyly v příliš dobrém technickém stavu a stály daleko od sebe. Z rozpočtu města se položil nový chodník od ulice Svobodova do Bezručovy.

„Je tu jedno z nejužších míst a navíc tudy chodí maminky s dětmi do mateřské školky. Rozšířili jsme projekt a přechod přeložili zhruba o deset metrů vedle. Tím přechod povede přímo na chodník, což dříve nebylo," vysvětlil starosta města Jan Polák. Kvůli chodníku město vykoupilo pozemek od majitele. Peníze z městské pokladny šly rovněž na napojení Wintrovy ulice do Křižíkovy.

Finanční prostředky na projekt Rekonstrukce místních komunikací Wintrova a Nezvalova a další související práce město z velké části čerpalo z dotace Regionálního operačního programu Střední Čechy. Projekt obsahoval kompletní obnovu živičného povrchu, odvodnění, vybudování částečné kanalizace pro odvodnění. Celková částka díla dosáhla bezmála jedenáct milionů korun. Zhruba sedm a půl milionu činila dotace. Ostatní hradilo město z vlastního rozpočtu.

Projekt má vlastně ještě druhou část. Tou je obnova kanalizace v Jamce. Tady by práce měly začít nejdříve v roce 2015.

„Druhá část projektu na ten první sice nenavazuje, ale nechali jsme si ji od firmy ocenit zároveň s první částí," podotkl starosta Jan Polák.