Na to čarodějnice vytáhla ohořelou knihu s veršovanými úkoly, například: Chceš-li dostat písničku, zazpívej mi písničku, nechci jen tak některou, zazpívej mi s kytarou. Dále děti doplňovaly přísloví a básničky, nebo hádaly hádanky. Také si poslechly pohádku o Rumcajsovi, úryvek příběhu o Kubulovi a Kubovi Kubikulovi a o ptáku Ohniváku. Pokud něco nevěděly, pomohli jim rodiče, někdy se slitovala i hubatá čarodějnice. Za každý splněný úkol dostaly několik perel. Čarodějnice je navlékala se svojí pomocnicí do náhrdelníku pro malou mořskou vílu. Když byl náhrdelník plný perel, Malá mořská víla si pro něj mezi děti přišla. A přinesla jim dary: čokoládové mořské plody a truhlu plnou pokladů v podobě odměn pro všechny účastníky.

Víla dětem také prozradila, kde je dopis od pana Andersena. Našly ho na zahradě školky. Tam se potkaly s duchem stromů a přinesly mu sestavený dopis. Tentokrát tedy místo pana Andersena, který loni děti navštívil, přišla malá mořská víla. Pohádky H. Ch. Andersena byly totiž letošním tématem pohádkové noci. Jenže Andersen nemohl přijet, protože trávil prázdniny u ledové královny, proto vyslal malou mořskou vílu s dopisem.

Noc s Andersenem, tedy vlastně celé odpoledne, prožily děti v Městečku letos podruhé. Loni akce odstartovala tím, že knihovnice Miroslava Pokorná a Jana Hůlová přebraly knihovnu. „Obě jsme knihomolky a hodně čteme vnoučatům. Začaly jsme vymýšlet něco i pro ostatní děti, abychom je nalákaly do knihovny, proto jsme připravily Noc s Andersenem. Je to vlastně odpoledne plné her, vyprávění a příběhů," popisovala Miroslava Pokorná.

Účastníci se proto přihlašovali dopředu, aby organizátorky věděly, jaké úkoly a básničky si mají připravit. Nakonec se sešlo pětatřicet dětí od tří do jedenácti let. Ti největší účastníci přišli už podruhé, zřejmě se jim loňské pohádkové odpoledne líbilo, což obě ženy moc potěšilo.