Soutěže, které se odehrávaly v pavilonu A2 po tři dny, zaujaly několik tisíc lidí, a to včetně velkého zájmu laické veřejnosti, sdělila Deníku za pořadatele ze Střední školy stavebních řemesel Brno-Bosonohy Helena Vyvozilová. Významné zastoupení mezi návštěvníky měli i školáci, kteří se budou rozhodovat pro svou profesní dráhu. „Věříme, že to bylo jak povzbuzení pro mladé budoucí mistry řemesel, kteří vidí, že jejich práce je zajímavá a oceňovaná, tak pro širokou veřejnost, které jsme připomněli potřebu podpory nových talentů,“ zdůraznila. Jedním dechem ocenila, že se o soutěže – a o vzdělávání mladých talentů celkově – zajímá čím dál více firem; jejich možných zaměstnavatelů.

Kriminalisté Národní centrály proti organizovanému zločinu služby kriminální policie a vyšetřování (NCOZ) obvinili trojici mužů ze středních Čech a jižní Moravy ze spáchání trestného činu nedovolené ozbrojování.
Vášeň milovníků zbraní se nezastavila ani před kulomety či granátometem


V klempířském oboru se vítězným družstvem stali dva Lukášové, Váchal a Víšek ze Střední školy služeb a řemesel Stochov, kteří si s úkoly poradili nejlépe v konkurenci sedmi soutěžících družstev. Lukáš Váchal z druhého ročníku se zároveň stal laureátem 12. ročníku přehlídky České ručičky, tedy absolutním vítězem ve svém oboru. Soutěžící museli nejen zvládnout test z teorie, ale především si poradit s praktickými úkoly. Těmi byly provedení plechové krytiny, oplechování římsy na dvojitou stojatou drážku s podokapním žlabem a pájeným šikmým hrdlem – a další práce na plechové krytině na úhlovou drážku pro opláštění fasády objektu s oplechováním okna v rámci řešení provětrávané fasády.

Ilustrační snímek.
Hygienici už plánují termíny letních kontrol koupacích vod


Na nejvyšší hodnocení dosáhl také další dvoučlenný tým ze středních Čech – Josef Koudelka a Patrik Panoch z Integrované střední školy Rakovník zvítězili v oboru kominíků. Josef Koudelka se zároveň stal laureátem 12. ročníku přehlídky České ručičky. Praktických úkolů plnili kominíci hned pět – a štětku k tomu ani nepotřebovali. Soutěžící pracovali na dodatečném napojení sopouchu na komínovém systému Schiedel UNI Advanced – což vlastně znamenalo udělat otvor navíc pro další spotřebič do třísložkového komínového systému s tenkostěnnou keramickou vložkou, dále sestavovali vzorky spalinových cest různých typů a z různých materiálů (a to včetně zapojení krbových kamen) a došlo i na práci s přístrojem na měření tlakové ztráty.

V rámci akce Mistři všedních dnů nechyběla ještě klání v oborech tesař, pokrývač a čalouník – a rovněž soutěž Učeň instalatér 2020. Držitelé plaket Českých ručiček si pro tato ocenění zajedou do Brna ještě jednou – předávat se budou 17. června.

Domov seniorů T. G. Masaryka v Berouně.
Domovy seniorů kraj chystá na režim obležené pevnosti