První radou, která je pro záchranu lidského života zcela zásadní, je mít u sebe plně nabitý mobil. „I když jej starší lidé třeba neumějí ovládat, může je zachránit to, že je zapnutý. Policie ho totiž dokáže zaměřit, a určit tak jejich polohu,“ uvedla mluvčí.

Mobilní telefon je stěžejní také v situaci, kdy lidé případ pohřešování oznamují policii. „Stává se, že lidé sice operačním důstojníkům oznámí případ pohřešování, ale po ukončení hovoru nechávají svůj mobilní telefon v autě a vydávají se do lesa pátrat sami. Policie pak nemá šanci se s nimi znovu spojit a nastává situace, kdy se místo po jedné osobě, pátrá po dvou. Proto je opravdu důležité mít mobilní telefon stále u sebe a čekat na zpětnou vazbu od policie, která je bude kontaktovat,“ upozornila Michaela Richterová.

Ilustrační foto.
Pohřešovanou houbařku odvezl domů soused

Kromě mobilního telefonu se důrazně doporučují také reflexní prvky na oblečení. „Po setmění policisté v lesích pátrají s baterkou, která po nasvícení reflexních částí oděvu na člověka upozorní i na několik metrů,“ doplnila policejní mluvčí.

Důležité je také nepřecenit svůj zdravotní stav a zvážit své síly. Zvláště lidé trpící závažnější nemocí by u sebe pro jistotu měli mít také potřebné léky, byť se vydají jen na krátkou procházku do lesa. Stejně tak policie doporučuje brát si při výletu na houby alespoň menší svačinu a dostatek tekutin.

„Lidé by se na houby hlavně neměli vydávat sami. Zvláště senioři a děti. Pokud už tak učiní, vždy by měli dát předem vědět někomu blízkému, kam přesně na houby jdou a kdy hodlají přijít zpět domů,“ doporučila mluvčí rakovnické policie.

Pět dobrovolných knihovnic ze Středočeského kraje obdrželo ocenění Středočeský Kramerius 2017.
Ocenění patří knihovnicím, které si rozumějí s knížkami i s lidmi