Ředitelka školy Božena Vopatová popsala: „Míříme k deset metrů vysoké moruši, která roste na návrší za místním kostelem. Nikdo z nás dlouho netušil, jaký poklad roste jen nedaleko od naší školy. A když jsme to zjistili, tak seznamujeme s tímto stromem i naše žáky." Dendrologický průzkum totiž ukázal, že se jedná o velmi cenného jedince, kterého je nutné citlivě ošetřit, aby se zachoval jeho přirozený tvar.  Posouzení stavu stromu provedli odborníci z Mendelovy univerzity v Brně ve spolupráci se studenty a doporučili další postup.

Starostka obce Blanka Čebišová, která se akce školy rovněž zúčastnila, potvrdila: „A z toho důvodu obec moruši přihlásila do projektu Zdravé stromy pro zítřek. Odborná komise moruši zařadila mezi třináct stromů, které v rámci projektu získají odborné ošetření bezplatně. „Sponzorsky, tedy na vlastní náklady, jej provede stromolezeckou technikou certifikovaný arborista Ondřej Mourek," vysvětlila u stromu dětem Blanka Čebišová s tím, že provede bezpečnostní řez, odstraní nevhodné větve, aby stabilizoval korunu, a zkontroluje i dutinu v kmeni.

Učitelka Marie Kruntová uvedla: „Děti se na dnešní Projektový den připravovaly v rámci vyučovacích hodin  přírodovědy. Byly seznámeny se základními informacemi o moruši. V běžných osnovách se ale tento strom nevyskytuje. Já jsem o něm hovořila s žáky ze šestých a devátých tříd. S mladšími ročníky hovořily třídní učitelky během prvouky a přírodovědy." Konkrétně Pavla Slabá, Ivana Jakšová a Jana Švolbová.

A právě u stromu, kam děti dorazily, se ukázalo, že jsou skutečně dobře připraveny. Na všechny dotazy Marie Kruntové, týkající se moruše, dokázaly bleskurychle odpovědět. V samém závěru setkání si pak všichni přítomní odhlasovali – tedy děti, pedagogové a starostka Blanka Čebišová, že budou zakoupeny dva mladé stromky moruše, které děti společně zasadí v obci. Jeden u kostela a jeden v blízkosti jejich školy. ⋌