Před třemi lety čelilo kritice Povodí Vltavy kvůli studii, která počítala s vybudováním téměř čtyřicetimetrové hráze na řece Berounce v Roztokách na Křivoklátsku a v případě povodně zatopení celého údolí Křivoklátska. Záměr odstartoval vlnu nevole obyvatel Křivoklátska, kteří získali podporu i od obyvatel z dalších krajů. Naopak vedení obcí nacházející se na dolním toku řeky s hrází souhlasilo kvůli ochraně majetku při povodni.

Na setkání starostů v Domě Osvěty, které pořádala Místní akční skupina Rakovnicko, Jiří Pšenčný ze státního podniku Povodí Vltavy upozornil, že snaha o vybudování díla na řece se bude opakovat, a to nejen kvůli povodním, ale také suchu. „Je na nás vyvíjen tlak, abychom řešili situaci na horním toku řeky, a to i na významných přítocích Berounky. Vodní dílo Křivoklát by dokázalo zadržet 700 milionů kubíků vody, což nedá vodohospodářům spát a budou se vždy snažit nějaké vodní dílo vybudovat,“ řekl.

Berounka by neměla být v dolní části toku splavná. Poslanci při schvalování zákona vypustili ze seznamu využitelných vodních cest dolní tok řeky Berounky v úseku od Radotína až k Berounu. Podle poslankyně Jany Krutákové (STAN) se zabrání projektu splavnění řeky, se kterým prý nesouhlasí ani obce ve Středočeském kraji.

Hrad Krakovec
Na Krakovci začala turistická sezona
Ilustrační fotografie.
Krakovečtí by se mohli dočkat vodovodu
Ilustrační foto
Novostrašečtí plánují rozšíření vodovodu do chatařské oblasti