Jednou ze zajímavostí této akce je, že se na jejím spolupořádání podílí Městys Mšec se Základní a mateřskou školou Mšec. Školáci se dokonce ujímají role průvodců a ukáží každoročně návštěvníkům téměř všechny zákoutí mšeckého zámku a připojí k tomu zasvěcený výklad. V zámeckých prostorách jste mohli zhlédnout výstavu s názvem Naše děti a Svět práce (prezentace projektu z evropských fondů) a dále výtvarná díla uživatelů stacionáře Dobromysl ze Srbče, kteří dokonce na nádvoří odehráli divadelní představení.

Kromě komentovaných prohlídek zahráli žáci základní školy jako divadelní představení irskou pověst. Další představení: Srbečská legenda nastudovali klienti týdenního stacionáře Dobromysl, Srbeč.Starostka městyse Libuše Bestajovská v sobotu před polednem uvedla: „První vystoupení šermířů skupiny Equites už máme za sebou, zámkem už prošla první skupina návštěvníků."

Novinkou byl letos kvíz, který měl prověřit, jak dalece byly dětští návštěvníci při prohlídce pozorné. „Nejvíce se jim líbila strašidla ve sklepě. Dále psaly, že se jim líbilo všechno. Rozesmála mě odpověď, že se jim líbily průvodkyně," smála se Lenka Pulcová. Nutno říci, že to školákům co by průvodcům v dobových kostýmech, které šila Jaroslava Brabcová ze Mšeci, opravdu slušelo.

S tancem zde vystoupily děti z mateřských školek a základních škol Mšec, Nové Strašecí a Ruda a taneční skupina Holla Bella, vše pod vedením Lucie Kárové. Žáci mšecké základní školy si připravili i úryvek ze hry Járy Cimrmana.

V rámci Mšeckých slavností se konala také vycházka s průvodcem, spisovatelem a dopisovatelem časopisu Turista Romanem Hartlem. „Bude vyprávět o mšeckých osobnostech," upozornila starostka městyse Libuše Bestajovská.

Odpoledne se ale nad Rakovnickem objevily bouřkové mraky, které návštěvníkům i průvodcům zámku přichystaly krátké dobrodružství. Ředitelka školy Lenka Pulcová popsala: „Právě jsme byli s turisty ve sklepení, když vypadl proud. Posvítili jsme si mobily a svíčkami. Za pár okamžiků už zase elektřina naskočila." Nechyběl ani dramatický rytířský turnaj pro děti. Diváci viděli další divadlo Tři sestry a jeden prsten v podání dětí z místní základní školy.
„I přes zhoršené počasí jel program bez problémů. Byla i diskotéka. Když sprchlo, tak se lidé schovali pod stany. Počasím nebyl program myslím nijak zásadně narušen " dodala Lenka Pulcová.

Na nádvoří si lidé nakupovali výrobky z keramiky, pedigu a papíru, bižuterii. Nechybělo chutné občerstvení z bio – farmy: například výborná zmrzlina, džus, výrobky ze špaldové mouky. „Zbyly peníze z dotace na opravu starého hřbitova. Použili jsme je na základní renovaci několika místností v zámku a umístili tam výstavu prací dětí a klientů Dobromyslu. Nakoupili jsme sem stoly, židle, vymalovali jsme, opravili podlahy. Vždy se do místností snažíme dát něco nového. Proto výstavy," vysvětlila Libuše Bestajovská.

Průvodci na výstavě byli Lukáš a David Srytrovi. Lukáš, bývalý žák mšecké základky, nyní studující ve Středním odborném učilišti v Novém Strašecí uvedl: „Připravili jsme s bratrem prezentaci toho, jaké aktivity se v rámci mšecké školy dělají. Do jakých projektů se škola a žáci zapojili."