Mezinárodní den muzeí slaví to rakovnické ještě dnes, a to Muzejní nocí.

Etnograf
Ta měla na starosti stanoviště etnografa. „Představuji lidem předměty, které nám zprostředkovávájí informace o tom, jak se žilo na vesnici nebo ve městě, jak se slavily různé svátky a dodržovaly zvyky, jak se lidé oblékali, co jedli, jak se bavili. Dnes tu konkrétně ukazuji, jak se vyrábělo máslo a popisuji druhy máselnic,“ doplnila Lenka Šmídová.

Konzervátor
Páteční návštěvníci muzea se měli možnost přesvědčit, že důležitou práci zde vykonává konzervátor. „Mým úkolem je opravovat vzácné předměty, aby se v co nejlepším stavu dochovaly pro další generace a přitom mohly být vystavovány. Nejraději pracuji se dřevem. Krásná práce je třeba na malovaných lidových truhlách,“ prozradil konzervátor rakovnického muzea Václav Beneš.

Přírodovědec
Přírodovědné oddělení muzea spravuje zoologické, botanické, paleontologické, mineralogické a geologické sbírky, ale také se stará o zdejší živá zvířátka. Vedoucí tohoto oddělení Radek Renar v pátek předváděl práci na svém výzkumu – zjišťování, čím se živí sovy na našem okrese. „Nejlépe se to zjišťuje samozřejmě z potravinových vývržků. Tam lze nalézt vše, co sovy nestráví. Kosti, chlupy, krunýře brouků. Nejlépe se pracuje s vývržky sovy pálené, jejíž vývržek je opravdu tvrdý,“ líčil Radek Renar. Výměšek se vloží do hydroxidu sodného, kde se rozpustí. Propláchne se ve vodě a nastává čas bělení kostiček. S výzkumu, který bude trvat přibližně tři roky, zatím vyplývá, že nejčastější potravou sov na okrese jsou hraboši. „Musím pochválit místní ornitology, kteří mi s výzkumem moc pomáhají,“ dodal Radek Renar.

ArcheologArcheolog v muzeu zpracovává pravěký a středověký materiál, nalezený většinou při výzkumu. „Dnes si tu u nás můžete vyzkoušet svůj vlastní výzkum. Na parkáně je připraveno malé jakoby naleziště. Každý se zde může zkusit zabádat a třeba i něco nalezne. K dispozici mu budou i potřebné přístroje,“ řekly archeoložky Kateřina Blažková a Jana Lomecká, které se zde zároveň staraly o originální slovanskou pec, ve které byl zapálen oheň. „Vysoušíme ji, abychom v ní mohly zítra péci pravé slovanské placky,“ vysvětlila ještě Kateřina Blažková.

DokumentátorNa dvoře muzea byla přítomna i dokumentátorka Kateřina Uhrová. Dokumentátor má na starosti zápis sbírkových předmětů do přírůstkové knihy. „Je to takzvaný první stupeň evidence. Dle zápisů pak lze přesně zjistit jejich další využití v muzeu. Lidé nám stále něco nosí, za což jsme moc rádi. Nejvíce radosti nám dělají věci, které pocházejí přímo z Rakovnicka,“ dodala na závěr ještě dokumetaristka Kateřina Uhrová.

Pozvánka
Zítra v sedm hodin večer rakovnické muzeum můžete opět navštívit. Čeká vás zde akce s názvem Jídlo v průběhu dějin – ukázky a ochutnávky od slovanských placek až po měšťanskou kuchyni 19. století. Ve 21 hodin se pak na vás těší Strašidla na Vysoké bráně. Vstup je zdarma.