Jejich výtvory posuzovala odborná několikačlenná porota. Mezi porotce zasedl například akademický malíř Václav Zoubek. Vítězné práce postoupily do ústředního kola soutěže Mé toulky za zvěří, kterou pořádá Českomoravská myslivecká jednota. Každému oceněnému autorovi zahráli fanfáru myslivečtí trubači.

Ocenění předával a vítězům popřál předseda Okresního mysliveckého spolku Pavel Pýcha, který poté zahájil výstavu.

Ta představuje jen část trofejí spárkaté zvěře ulovené v minulém roce, protože zákon myslivcům nenařizuje trofeje předkládat a ne všichni využívají možnosti prezentace zvěře na okrese. Výstava by měla posloužit odborné veřejnosti k určitému přehledu o zvěři, z jaké lokality je i jak se o ní myslivci v dané lokalitě starají.

„Pokud zavítají na výstavu i laici, a ti jsou vřele vítáni, přítomní myslivci jim podají odborný výklad, proč byl kus ulovený a podobně, abychom vyvrátili, že myslivci střílejí vše na potkání," řekl při zahájení výstavy Pavel Pýcha.

Na letošní výstavě tedy myslivci z různých spolků celého okresu předložili osmnáct kusů trofejí jelena evropského, jedenáct kusů daňka skvrnitého, padesát osm kusů jelena siky, dvanáct kusů muflona, sto sedmdesát dva kusů srnce obecného, dvě trofeje jezevce a lišky obecné.

Trofeje posuzuje před výstavou odborná komise. Rozděluje je do kategorií podle věku a určuje jejich chovatelské hodnoty. Výstavu pořádají členové OMS už po několikáté, takže by se mohlo říci, že trofeje na ní přibývají, ale je to spíše naopak, jak potvrdil Pavel Pýcha: „Je až s podivem, že v některých okresech jsou myslivci tak vzorní, že trofeje vystaví do jedné. Bohužel, tady tomu tak není. Je to obecně dědictví z minulých let, kdy to bylo ze zákona povinné. Pokud někdo předložil nesprávně odlovený kus, vedoucí odboru ho finančně postihl. To vedlo k tomu, že jakmile pak myslivec nemusel trofeje předkládat, tak je nepředložil, a to přežívá dodnes."

V porovnání s loňským rokem je sice trofejí o něco více, ale spolků je méně. Z toho lze usuzovat, že členové spolků, kteří trofeje předložili, se myslivosti věnují více v souvislosti s nutností redukovat zvěř. „Přejeme si do budoucna, aby zákon o myslivosti, který se nyní připravuje, myslivcům v tomto vyšel vstříc a zakotvila se v něm povinnost předkládat trofeje zvěře. Posloužilo by to k fyzické kontrole plnění plánu," mínil Pýcha. Podle něj, pokud se plnění plánu kontroluje jen prostřednictvím měsíčního hlášení, není to přesné, protože v něm nemusí být skutečné údaje o odlovu. O tom svědčí i to, že se plán plní a zvěře stále přibývá.

„Bohužel, tato věc ze zákona vypadla, takže i v budoucnu ke kontrole poslouží jen měsíční výkazy. Otázkou je, kolik myslivců nakonec bude trofeje předkládat, a jestli nebude lepší s výstavou přestat. Ale od této tradice, i když vyžaduje spoustu práce, bych nerad ustupoval," zkonstatoval Pavel Pýcha. Výstava v budově Agro ZZN Rakovník směrem na Lubnou potrvá do 19. června. Otevřeno je každý den od 9 do 17 hodin. V pátek 17. června je odborný výklad pro školy v době od 9 do 17 hodin.