Výši příspěvku na veřejnou dopravu obce platí podle počtu obyvatel. Zatímco některým obcím se poplatky zvýšily, na Rakovnicku výše příspěvku klesla. Je to díky tomu, že více jak 90 procent obcí jsou členy Svazu obcí okresu Rakovník pro zajištění dopravní obslužnosti. Ten vyjednal hromadné ceny pro rok 2018. Členové svazu tedy letos platí příspěvek ve výši 90 korun na jednoho obyvatele. Což je ještě o deset korun méně, než v loňském roce.

Svazek zajišťuje jednotný a koordinovaný postup obcí při zajištění dopravní obslužnosti na Rakovnicku, včetně financování ostatní dopravní obslužnosti. “Obce nepociťují zvýšení mezd řidičů dopravních podniků. Díky Svazu obcí okresu Rakovník pro zajištění dopravní obslužnosti se podařilo, na rok 2018 snížit příspěvky na jednoho obyvatele ze 100 na 90 korun,“ řekl pro Deník Jiří Loskot, předseda Svazu obcí okresu Rakovník pro zajištění dopravní obslužnosti.

Ani v Rakovníku se s problémy ohledně výše příspěvků nepotýkají. „Částka pro letošní rok klesla na 90 korun za jednoho obyvatele,“ uvedl Jiří Cafourek, tiskový mluvčí Městského úřadu v Rakovníku. Oproti minulému roku se tak příspěvek na jednoho obyvatele snížil o deset korun.

Ilustrační foto.
Nádraží v Mníšku vyzdobil neznámý sprejer. Viděl ho někdo?

V Novém Strašecí také nemají problém s výší příspěvku. Ten jim pro rok 2018 stejně jako v Rakovníku klesl. I v Kněževsi tak letos ušetří oproti minulému roku. Z obecního rozpočtu tak díky snížení příspěvku zaplatí o 10.030,- korun méně než v roce 2017. „Pro letošní rok se nám příspěvek na veřejnou dopravu snížil na 91.530,- korun,“ upřesnila Dana Malafová, z Městyse Kněževes. I starostka obce Čistá, Blanka Čebišová si situaci na Rakovnicku pochvaluje. „Díky tomu že je 78 obcí ve Svazku obcí okresu Rakovník pro zajištění dopravní obslužnosti, se příspěvek pro letošní rok nezvedl, ale naopak jsme vyjednali jeho snížení,“ vysvětlila Čebišová.

Ilustrační foto
Traktor v lese zřejmě vykradl velký příznivec řezání

Problém se týká hlavně měst a obcí s veřejnou integrovanou dopravou. „Systém doplatků jednotlivých obcí je v současném stavu nekoncepční. Každá obec má podmínky nastavené jinak, některé přispívají velmi vysoké částky, některé nepřiměřeně nízké. Obce, které jsou obslouženy výlučně železnicí, nedoplácejí nic,“ píší starostové v otevřené výzvě. Vláda schválila navýšení platů řidičů hromadné dopravy, následně také navýšení minimální mzdy. „Toto opatření výrazně navýšilo náklady dopravců, a protože je díky tomu ztráta na veřejné dopravě vyšší a my jsme povinni tuto ztrátu hradit, podíl, který mají Středočeské obce zaplatit na veřejné dopravě navíc, se pohybuje okolo částky 90 milionů korun v roce 2018,“ stojí dále ve výzvě.

Kotlíkové dotace. Ilustrační foto.
Schválení kotlíkové dotace si žadatelé mohou nově ověřit na internetu