A je to i problém, protože pokud potraviny způsobí nějaké větší zdravotní potíže, už jen těžko někdo dohledá, odkud vlastně jsou.
Pokud jste dostali chuť na něco domácího, co doslova vyrostlo za humny, stačilo zavítat o prodlouženém víkendu na hrad Křivoklát. Tady se nabízela pro zahřátí teplá medovina z Lužné, čaj proti prochladnutí z bylinek nasbíraných na Křivoklátsku a k tomu šanovské škvarkové placky, či preclíky.

Kromě něčeho na zub jste si také mohli vybrat i něco pro potěchu oka, či ducha. Například vánoční ozdoby z keramické dílny Pavla Švarce, keramické hrnečky z keramické dílny Jiřího a Daniely Duchkových, malá umělecká díla - voňavé a krásně zdobené staročeské perníčky od Aleny Endyšové. Pány, ale možná nejen je, určitě zaujalo pivo vyrobené tradičním postupem v rodinném pivovaru Matuška.

Nejen pivo, ale i sušený chmel z Rakovnicka tady byl k dispozici. Věděli jste, že se z chmele dá uvařit polévka, nebo jehněčí na chmelu? Stačilo jen otevřít malý sešitek receptů a nějaký vyzkoušet.

To vše se nabízelo pod jednou střechou během „Křivoklátského koštování.” Podruhé na zakončení sezony ho připravila Obecně prospěšná společnost Rakovnicko Místní akční skupina.

Výrobky se značkou „To pravé z Rakovnicka” přibývají. Na začátku to byla medovina a vonné františky. Teď už je jich téměř dvacet. „Myslíme si, že regionální výrobky patří k turistice, nebo cyklistice. Je to vlastně taková třešnička na dortu při návštěvě regionu si něco koupit. Proto jsme se rozhodli podpořit regionální výrobce,” vysvětlil Radomír Dvořák z MAS Rakovnicko.

Originální receptura a velký podíl ruční práce a také spolupráce s výrobci, to jsou hlavní znaky těchto produktů. „Většinou si je vybíráme sami. Pomůže nám i doporučení známých,” doplnil Dvořák. K oblíbenému sortimentu z Rakovnicka také patří cukrářské výrobky z jesenické integrované školy. Na koštování sice chyběly, ale k ochutnání budou třeba během adventu. Kromě cukrovinek žáci vytvářejí adventní a velikonoční výzdobu na hradě.

Vyzkoušet chuť medového vína se rozhodli manželé Jana a Miroslav Douchovi z Prahy. „Je moc dobré, lahodné. Luženskou medovinu už známe, tu jsme pili několikrát, ale víno ne,” pochvalovala si paní Jana. Přišli vycházkou z Častonic, kam jezdí už čtyřicet let na chalupu. „Na hrad chodíme pravidelně, nenecháme si ujít skoro žádnou akci,” dodala ještě Jana Douchová.

Vedle klasické medoviny a vína se tu ještě nabízela osmiletá chmelová medovina. Ta díky dlouhému zrání nakonec ztratila veškerý cukr a charakteristickou hořkou chuť chmele. Všechny produkty se značkou „To pravé z Rakovnicka” můžete zakoupit na hradě Křivoklátě během adventu.