Jak by se podobná situace řešila v Rakovníku?Vedení aquaparku ženy hájí s tím, že na sobě měly oděv z materiálu vhodného ke koupání. Podle některých návštěvníků se ale koupaly v oděvech, ve kterých chodí na ulici. Pokud by tomu tak bylo, dopustily by se porušení návštěvního řádu. Ten ve většině případů striktně stanovuje, v čem přesně návštěvníci mohou či nemohou do vody jít.

Slavnostní otevření opravené sokolovny v Kounově.
Do sokoloven obce investují miliony korun

Město Rakovník podobnou situaci zatím řešit nemusí. Bazén je stále zavřený a nový aquapark je ještě daleko. Mluvčí rakovnické radnice Alida Štulajterová situaci jen potvrdila: „V této chvíli se k novému provoznímu řádu nemohu vyjadřovat. Otevření aquaparku je daleko. Provozní řád město bude řešit, až bude areál stát.“ Termín otevření nového aquaparku se při optimistických odhadech pohybuje kolem konce příštího roku. Kromě městského bazénu má Rakovník také přírodní Tyršovo koupaliště. To provozuje Roman Jašek. „V burkinách jsme tu zatím nikoho neměli, ale občas musíme řešit problém s neukázněnými návštěvníky, kteří nám do vody chodí v tom, v čem přišli,“ uvedl provozovatel. 

Voda na Tyršově koupališti je sice přírodní, nicméně upravovaná pomocí bakterií, které za sezonu stojí zhruba 30 až 50 tisíc korun. I z toho důvodu se tu koupání v ničem jiném, než v oděvu na to určeném, nedovoluje. Lidé ale většinou s dodržováním provozního řádu koupališť souhlasí.

Ilustrační foto
Střední Čechy jsou pro běžce učiněným rájem. Zkusíte to?


Kvůli uzavřenému městského bazénu Rakovničané často zavítají do aquaparků v okolí. Oblíbený je třeba ten kladenský. „Nemám zprávu o tom, že bychom omezovali muslimům vstup v burkinách. Povolené jsou u nás i šortkové plavky pro muže, přestože to bazénáři úplně v oblibě nemají. Žádné omezení v Kladně nemáme a nechystáme,“ řekl za prozovatele Marcel Kučera.

CO JSOU BURKINY?Celotělové ženské plavky, které zakrývají vše, kromě konce končetin a obličeje. Plní požadavky na hidžáb a rozšířily se v islámském prostředí jako oblečení do vody, které ženu neodhaluje a je z náboženského hlediska přijatelné. Slovo vzniklo zkřížením slov burka a bikiny. Burkiny jsou obvykle ze syntetických elastických vláken, aby nebránily plavání.

Jsou zdrojem určitých kontroverzí. Některé bazény je zakazují z hygienických důvodů, jednak je proti nim odpor i jako proti náboženskému symbolu. Například loni v srpnu zakázalo na svých plážích burkiny francouzské město Cannes coby „ostentativní“ náboženský symbol odkazující k teroristickým hnutím. Zdroj: Wikipedie

Po dobu trvání ankety je možné hlasovat 1x za hodinu.