Kdo založil junácké středisko v Novém Strašecí a kdy?
Středisko bylo založeno v roce 1990, krátce po obnovení činnosti Junáka. Bohužel nelze říci, že navazujeme na naše předchůdce, o kterých toho stále mnoho nevíme. Z poválečné doby máme pouze jednu kroniku, o obnovení činnosti v roce 1968 jsou jen kusé informace. U příležitosti 25 let střediska hodláme vydat vzpomínkový sborník, proto bych se chtěl obrátit touto cestou na všechny pamětníky, kteří mohou podat jakékoliv zprávy o skautingu v Novém Strašecí a okolí ve výše uvedených obdobích, aby mne laskavě kontaktovali na mailové adrese: jiri.verner@zavisli.cz.

Kolik má novostrašecké středisko členů?
V roce 2015 je ve středisku zaregistrováno 95 členů, dětí a dospělých, těch druhých jmenovaných je zhruba třetina.

Kdy jste vstoupil ke skautům a proč?
Já jsem do Junáku vstoupil dost pozdě, ve svých 16 letech v roce 2004. Takže nejsem ideální příklad skauta, který v oddílech vyrůstal odmala. Na druhou stranu, je to důkaz toho, že skautem se může člověk stát v každém věku.

Kdo vás ke skautingu přivedl?
Do tehdejšího společného oddílu skautů a skautek mě přivedli mí spolužáci z gymnázia, poté jsem jel na první tábor do Oráčova a již jsem zůstal.

Jaký má přínos skauting pro děti a mládež v dnešní době?
Přínos vidím v tom, že na rozdíl od ostatních kroužků a zájmových aktivit skauting není zaměřen pouze jedním směrem. Junák se oproti sportovním klubům tolik nezaměřuje na výkon, možnost vyniknout má opravdu každý. To však neznamená, že by mladí skauti a skautky byli méně soutěživí než jejich vrstevníci. To se projevuje během různých her a aktivit, při kterých nabízíme dostatek fyzických aktivit v přírodě. Děti a dospívající se také mohou naučit mnoho praktických dovedností, které jsou součástí skautského výchovného programu.

Je o skauting v Novém Strašecí zájem?
Při vědomí, jaké možnosti dnes děti mají, si myslím, že zájem o skauting je v našem městě značný. To by nebylo možné bez dobře odvedené práce všech vedoucích oddílů, kterým bych chtěl za jejich dobrovolnictví poděkovat.

Jak pětadvacetileté výročí oslavíte?
Ve čtvrtek 26. března od 18 hodin začíná vernisáží v novostrašeckém muzeu výstava „Jednou skautem – navždy skautem!" Připravovaná expozice přiblíží návštěvníkům muzea nejen historii českého a světového skautingu, skautský program a stále platné ideje, ale přinese také prostřednictvím kronik a bohaté fotodokumentace průřez posledními 25 lety novostrašeckého junáckého střediska Mušketýři. Výstava potrvá do 24. května.

Chystáte ještě nějakou další akci?
Na 11. dubna jsme připravili výroční skautský ples. Začíná od 20 hodin v Novostrašeckém kulturním centru. Více informací přineseme v dubnovém novostrašeckém měsíčníku. Již nyní ale můžeme prozradit, že k tanci a poslechu bude hrát berounská kapela Karavel. Během večera vystoupí domácí folklorní soubor Čtyřlístek. Vstupenky jsou v předprodeji od 1. března v Městské knihovně v Novém Strašecí. Stojí 150 korun. Lze je také rezervovat na mém telefonu 732 589 982. Přijďte s námi oslavit, ať už v muzeu, nebo na tanečním parketu, čtvrtstoletí novodobého skautingu v Novém Strašecí.