Tento proces začíná už na základních školách. Již před několika lety proto třeba v 3. ZŠ Rakovník realizovali grantový projekt s názvem Už vím, proč chci na techniku. V jeho rámci získali přes milion korun, které investovali do klasické dílny i elektrodílny.

V čistecké škole dokonce vzniká svět robotiky, techniky a přírodovědného vzdělání. „Chtěli bychom, aby žáci měli představu o světě profesí, jejich obsahu, podmínkách a požadavcích. Snažíme se tak reagovat na všeobecný pokles zájmu o technické obory a výuku řemesel u žáků i jejich rodičů,“ vysvětluje ředitelka Marie Kruntová.

Šárka Malá, náčelnice Sokola Rakovník a Sokolské župy Budečské.
Šárka Malá: Sokolské srdce mám zakořeněné v rodině

A snaha nese své ovoce. Jak potvrzují ředitelé středních škol technického zaměření, zájem o některé jejich obory je poměrně velký. Například ve SPŠ Emila Kolbena v Rakovníku ale přijímání většího množství dětí brzdí kapacitní možnosti školy. „Zájem o absolventy je obrovský, ale bohužel jich nemůžeme vychovat tolik, kolik by si firmy přály. Třeba u oboru elektrikář jsme z kapacitních důvodů řadu žáků přijmout nemohli,“ povzdechl si ředitel školy Jan Jirátko.

Vedení školy proto plánuje zvýšit budovu o jedno patro s odbornými učebnami. „Kapacitu bychom mohli navýšit o padesát až sto žáků. Je to ovšem pouze můj odhad,“ říká Jan Jirátko.

Problémy s uplatněním? Právě naopak!

Ten také potvrdil, že drtivá většina absolventů nachází uplatnění. „Ze sto padesáti absolventů posledních dvou let jsou nezaměstnaní pouze dva,“ doplňuje ředitel.

Ilustrační foto.
Rakovnicko oslaví tradiční masopust průvody masek. Představte ten váš

V SOU Nové Strašecí, které nabízí obory opravář zemědělských strojů, automechanik, zahradník a provozní technik, je kolem 280 až 300 žáků, tedy o něco více než v loňském roce. Také podle ředitele školy Jana Nechutného nemají absolventi žádné problémy s uplatněním. „Problém je v tom, že firmy z okolí by potřebovaly, abychom jich měli více. My už jsme ale v podstatě na hraně, a to jak personální, tak prostorové. Věříme, že zájem dětí i v dalších letech bude takový, abychom čtyři naše obory naplnili,“ přeje si Jan Nechutný.

ISŠ Rakovník nabízí obory kuchař, číšník, truhlář, zedník a kominík. „O některé obory je zájem větší, o některé menší, ale snažíme se je propagovat. Žáci jsou šikovní, ale musí se s nimi pracovat. Snažíme se jim hledat práci, ale když pak u někoho začnou dělat, zjistí, že jinde nabízí víc, tak jdou jinam,“ popisuje situaci ředitel Karel Mencl.

Prezident Miloš Zeman si koupil pozemek v Lánech, místní o tom neměli tušení.
Prezident Zeman má povolení na stavbu domu v Lánech. Začít chce ještě letos

Podle Zdeňka Seidla, radního Středočeského kraje pro oblast školství, není situace v učňovském školství na hranici únosnosti. „Samozřejmě řada oborů je méně populárních, snažíme se je podporovat třeba stipendii. Myslím si ale, že spoustu věcí rozhodnou peníze. Třeba v Německu má instalatér 3x větší plat než začínající právník,“ poukazuje Zdeněk Seidl.

Řada věcí má podle něj prostor k vylepšení. „Chceme, aby vybavení dílen odpovídalo moderní praxi, respektive současným technologiím, spolupracovat více s podnikateli, možná více praxe a méně teorie,“ dodává.

Jak to chodí na úřadu práce?

Se situací na trhu práce se snaží děti seznamovat i Úřad práce Rakovník. „Když si děti půjdou v budoucnu vybírat profesi, musí přemýšlet o tom, co daná profese obnáší a kde se s ní uplatní. Ukazujeme jim, jaké možnosti v regionu jsou,“ říká ředitelka ÚP Rakovník Jitka Ledvinová.

Žáci devátých tříd a studenti středních škol si zde mohou vyzkoušet, jaké to je, stát se nezaměstnaným. „Děláme to už řadu let. Vyzkouší si vyplnit žádost o zprostředkování zaměstnání a následně mají za úkol dle pokynů zjistit informace od pracovníků přímo na úřadu. Mj. máme v prostorách budovy nástěnky, kde jsou všechna hlášená volná místa vyvěšená a oni si musí podle zadání najít pracovní místo. Takto zjistí, jak je to složité. Zjistí si informace o podmínkách, o platu. Často je tak postavíme nohami na zem,“ říká Jitka Ledvinová.

Celníci kontrolovali na dálnici D8 dálniční známky
Sehnat dálniční známku? V Rakovníku to může být problém