Přijeli totiž do Mšece „ochutnat“ pravou chmelovou brigádu, kterou po tři víkendy organizoval pivovar Krušovice ve spolupráci s družstvem Agro Mšec.
Dostat se sem nebylo přece jen tak jednoduché. Vybíralo se podle nejlepší docházky. „Každý dostal 'píchačku', kam se mu zapisoval čas příchodu a odchodu do restaurace. Kdo vyhrál, mohl si vybrat na chmel tři kamarády. Příští rok jedeme celá vesnice,“ vysvětlila za celou partu Jana Průšová z Rájce u Karlových Varů.

Česáči nad košíky vedle to na chmelnici neměli zase tak daleko. Přijeli z Tuchlovic a ze Slovanky. Někteří chmel okusili už po třetí. Na jaře chmel i zaváděli. Ondřej Máslo z Tuchlovic to za všechny shrnul: „Chtěli jsme si to samozřejmě vyzkoušet a také něčím přispět k výrobě piva, protože ho máme moc rádi. Je tu prima parta, moc se nám tady líbí.“

Nad tím, aby zelené zlato do košíku správně přibývalo, bděla Miloslava Mrázková ze Třtice. Nejprve česáčům předvedla tu správnou techniku. V česání chmele bývala vyhlášená přebornice. Chodila česat s manželem a dvěma dcerami a za den udělali i šedesát věrtelů. „Ráda jsem se k tomu vrátila, vždy mě to bavilo. Mám ráda mladé lidi, užiji si s nimi spousta legrace,“ vyprávěla s úsměvem Miloslava Mrázková.

Legrace a dobrá nálada vládla po celé chmelnici, i když se mnohé košíky plnily přece jen pomalu. Tu správnou atmosféru dokreslila pravá česáčská večeře. Na chmelnici se podávala rajská s kolínky z ešusu, zkrátka jako tenkrát. Chutnalo všem znamenitě.

Pátečním odpolednem na chmelnici celý česáčský víkend teprve začal.
Brigádníci také soutěžili, například v chytání pivního tácku a házení prázdným sudem. Před tím navštívili Chmelařské muzeum v Žatci. A samozřejmě se také dozvěděli, jak se vaří pivo.

Protože ručně načesaný chmel je nyní už vzácností, v krušovickém pivovaru se rozhodli náležitě ho využít. Uvařili z něj speciální várku dva tisíce hektolitrů krušovické desítky.

Ještě zelený chmel slavnostně přivezli sami česáči do pivovaru a pod dohledem vrchního sládka Tomáše Kosmáka vlastnoručně vhodili do varné pánve.
Slavnostní nástup brigádníků na pivovarském dvoře provázel pokřik „Pro pivo, pro pivo, děláme to pro pivo!“. Ten proslavil film Starci na chmelu. Právě do doby jeho vzniku se vracejí zážitkové chmelové brigády organizované krušovickým pivovarem.

Parádně nazdobený žok, který dopravila do pivovaru neméně vyzdobená historická Praga V3S, převzal vrchní sládek Tomáš Kosmák. Ten také vysvětlil, proč použili čerstvý chmel: „Chmel sušením či další úpravou vlastně jen ztrácí své užitečné látky. Zvláště to platí o typické chmelové vůni. Proto je čerstvý chmel vlastně to nejlepší, čím můžeme pivu dodat jemné aroma.“

Základem speciality z ručně česaného chmele je krušovická Desítka. Pivo se teď bude připravovat přibližně měsíc, než ho v Krušovicích slavnostně narazí. Pivaři ho mohou ochutnat na výčepu ve vybraných krušovických pivnicích. Do lahví se Pořádná krušovická Desítka z ručně česaného chmele plnit nebude. Krušovické chmelové brigády poběží i příští rok.

Nejbližší příležitostí pro zájemce jsou jarní práce v březnu příštího roku. Více o brigádách na www.krusovice.cz.