Do Novostrašeckého kulturního centra pokaždé pozvou své rodiče, přátele, odrostlé kamarády, známé , i ty, kteří jim celý rok nějak pomáhali, a vymyslí, vyrobí a nazkouší jim vánoční dárek. Pokaždé je pěkně zabalený a pokaždé se z něj vyklube nějaké překvapení.

V programu si zahrál opravdu každý. „Nejsme žádní profesionálové, ani pro vystupování nevybíráme jen ty nejnadanější děti, hrají opravdu všichni, co mají zdravé ruce i nohy. I když to není docela pravda. Máme tady jednoho částečně zasádrovaného trpaslíka…," řekl ještě před tím, než nastoupili první účinkující, ředitel domova Alexandr Krško.

Program
O úvod se postarali ostřílení bardi, členové kytarového kroužku, pod vedením zástupce Občanského sdružení C4C Stanislava Jedličky. Zaznělo několik písní, mezi nimi například Kometa od Jarka Nohavici. Další část patřila hostům, street dance taneční skupině z Rakovníka. Tím se s tancem ještě neskončilo. V poněkud jemnějším, ale rovněž rychlém tónu předvedli další tanečníci jive. Před nimi několik baletních prvků vykroužila Pavlína.

Po tanečnících ovládli pódium duchové a skřítkové. Společně zazpívali několik písniček z filmu Ať žijí duchové. Že to nemá s Vánocemi nic společného? Nevadí, ale straší se tam a obyvatelé dětského domova jsou přece ze Strašecí!

Pak už se na pódiu rozehrála komponovaná hra se zpěvy, tentokrát na téma vskutku aktuální a ožehavé: na jevišti se v přímém přenosu volil Pán Bůh. Zúčastnili se všichni povolaní, pokaždé s patřičným komentářem.

Ježíšek přijel 
ve škodovce
Letos byla v kulturním centru nadílka dvojitá. Ještě než začali dárek svým hostům rozbalovat Novostrašečtí, navštívil děti hejtman Středočeského kraje Josef Řihák:

„Uložil mi to Ježíšek. Má totiž letos hodně práce, proto mě požádal, abych vám dárky rozdal já a taky se vás zeptal, jestli vám poslal dárky, které jste si přáli." Pak už Josef Řihák volal ke stromečku jednoho po druhém podle jmenovky a dárek předal.

Josef Řihák nebyl v Novém Strašecí náhodou. Dal si totiž za úkol, že postupně objede všechny dětské domovy ve Středočeském kraji a nadělí dětem, co si přály. Takže letos přišel na řadu mezi jinými novostrašecký dětský domov.

„Děti si přály to, co by jim udělalo nejvíce radost. Vybírali jsme dárky pro větší děti. Důležité je, aby je překvapily. Moc jsem si mezi obyvateli dětského domova odpočinul a s chutí jsem si s nimi zazpíval," dodal hejtman Josef Řihák. A přání to byla velmi různorodá, od drobné elektroniky až po zcela praktická, například výbavu pro děvčata.