Tyto a ještě další záhady vám možná trochu osvětlí výstava věnovaná pověstem Jesenicka. Tam si můžete každou pověst přečíst. Text doplňuje i fotografie místa s mapou, o kterém pověst pojednává. Takže tím se výstava stává i zajímavým tipem na výlet. Než záhadná místa objevíte a projdete, uplyne možná jeden rok.

Pověstí se totiž podařilo autorům výstavy nashromáždit zatím patnáct.
Vedle pověstí výstava představuje autory, kteří je zachytili. Dohledat o nich základní údaje bylo mnohdy tvrdým oříškem. Například u Miloše Vejvody, který žil v letech 1886 až 1951, znali badatelé na začátku jen jméno. Přitom byl významnou osobností. Založil první českou školu a dále v okolí dalších šest. Zachytil jedny z prvních pověstí. Přispíval do Sborníku podbořanského a žlutického.

„Dohledat nějaké údaje bylo opravdu těžké. Na začátku jsme měli jen jméno na papíře a dál jsme se nemohli dostat. Pátrali jsme v matrikách. Pak jsme zjistili, že v nedalekých Staňkovicích si ho váží jako faráře. Obrátili jsme se na místní archivářku a kronikářku," popisovala dlouhou cestu autorka Kateřina Bílá.

Život Miloše Vejvody nebyl jednoduchý. Vystoupil z církve, oženil se a měl sedm dětí. „Pátrání se pak rozběhlo. Hodně jsme čerpali také například z hrobů. Setkali jsme se s úžasnými lidmi, kteří nám pomáhali. Navzájem jsme se obohatili svými poznatky," vyprávěla Kateřina Bílá.

Další velkou osobností , která se zabývala pověstmi, byl legionář a učitel Karel Fibiger, žijící v letech 1891 až 1975. Po návratu z legií se stává správcem školy ve Švihově, zakládá loutkové divadlo, vede ochotnickou činnost.
Pověsti autoři výstavy dohledávali také všemožně. Pokaždé se snažili objevit všechny verze, protože některé se hodně odlišují. Dokazují to pověsti o ovčáckých kamenných křížích před muzeem.

Pověst od Miroslava Fraňka vypráví o boji dvou lidí různého vyznání. Druhá, vydaná v roce 2012, je o dvou pastevcích, kteří proti sobě bojovali ve válce. Protože jeden druhému měl údajně zabít bratra, tak se na místě mezi koncem hráze Horního a Dolního Fikače, cestou na Pláveč a Račihrad, zabili. Tam byli také pohřbeni. Na památku jim byly postaveny kříže, deformované podle jejich zranění.

Další pověst se slila v jednu, a to pověst o božích kamenech.
„Velmi nás překvapilo množství pověstí na Jesenicku. Zajímavé bylo místa zmapovat. Vznikly krásné výlety. Pouze na místě pokladu u hůrek jsme nebyli. Neznáme přesně ono místo.Údajně tam má být přes padesát milionů," říkala s úsměvem Kateřina Bílá. Na výstavě se podíleli Kateřina Bílá jako autorka výstavy, Eva Konířová jako autorka textů, Petr Koníř jako technická podpora a Jiří Měchura místa spjatá s pověstmi vyfotografoval.

Výstavu plnou záhad doplňují andělské bytosti od výtvarnice Andrey Králové.

Pokud vás pověsti a místa s nimi na Jesenicku spjatá zaujaly, můžete navštívit výstavu ve Vlastivědném muzeu v Jesenici ještě do 29. června. Otevřeno je v úterý až v pátek od osmi do půl čtvrté, v sobotu od osmi do dvanácti a v neděli od jedné do pěti hodin.

Ve dnech, kdy je zavřeno, po telefonické domluvě: 731 449 327.